Zlato uzletelo

Izvor: B92, 20.Apr.2021, 15:33

Zlato uzletelo

London -- Cena zlata dosegla je u ponedeljak najviši nivo za sedam nedelja.

Razlog je što su slabiji dolar i niži prinosi na američke državne obveznice povećali atraktivnost ovog plemenitog metala, iako je apetit za rizičnijom imovinom i dalje bio jak.

Spot cena zlata iznosila je 1,783,88 dolara za uncu, što je najviši nivo od 25. februara, a cena fjučersa za američko zlato ojačala je za 0,3 odsto, na 1.788 dolara za uncu.

"Činjenica je da je pređen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nivo od 1.765 dolara za uncu i da je rastao na kraju trgovanja je verovatno podstakla trend rasta i zamah špekulativnih kupovina među tržišnim igračima", rekao je analitičar Sakso banke Ole Hansen, prenosi Rojters.

Dodaje da je većina tih tržišnih učesnika usmerena na cenu, pa kad vide šanse za promenu cene moraju da se uključe, ali kaže da je na vrednost zlata u velikoj meri uticao stalni pad prinosa državnih vrednosnih papira u SAD, prenosi SEEbiz.

Prema analitičarima, zlato bi moglo biti na pragu novog porasta i dostići nivo od 1.800 dolara po unci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.