Zlato i nafta obaraju rekorde

Izvor: Politika, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlato i nafta obaraju rekorde

Božićni predah zapadnih berzi kratko je trajao: provala nasilja u Pakistanu nakon ubistva Benazir Buto i zabrinjavajuće saopštenje američkog ministarstva energetike da su zalihe crnog zlata u SAD na najnižem nivou u poslednje tri godine, učinili su da se cene nafte, zlata i srebra ubrzano kreću ka novim rekordima. Barel lake američke nafte s februarskim datumom isporuke dostigao je juče na berzi u Njujorku cenu od 97,12 dolara, raspirujući strahovanja da crno zlato opet juriša ka "stotki". >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Na berzi u Londonu severnoatlantska nafta tipa "brent" dostigla je cenu od 95,13 dolara za merno bure od 158,9 litara. Jučerašnji dnevni pomak cene nafte predstavlja, inače, najveći skok na godišnjem nivou od 1999. godine naovamo, zabeležile su agencije.

Najnoviji uzlazni trend cene nafte najpre je podstakla turska vojna ofanziva protiv Kurda na severu Iraka, ali i nedavni štrajk zaposlenih u pet francuskih rafinerija. Međutim, za cene nafte faktor "Pakistan" mogao bi da ima daleko širi regionalni značaj.

Pakistan se, inače, graniči sa Iranom, četvrtim svetskim izvoznikom nafte. U slučaju širenja sukoba u Pakistanu pred najavljene predsedničke izbore 8. januara i mogućeg prelivanja sukoba duž granice sa Iranom, posledice po svetsko tržište nafte mogle bi biti nepredvidive. Naime, Pakistan leži na obali Arabijskog mora neposredno ispred trase kojom tankeri plove ka Persijskom zalivu: berze strahuju da bi, ako bi se nemiri u toj zemlji širili, globalni koridori snabdevanja naftom u tom regionu mogli biti ugroženi, prenosi agencija Blumberg.

Nepredvidivi razvoj situacije na severu Iraka, kao i u Pakistanu, novi pad vrednosti američkog dolara u odnosu na evro (jedan evro vredeo je juče 1,4691 američkih dolara) i tanke rezerve nafte i ulja za loženje na tržištu najvećeg svetskog potrošača, SAD – opet su pokrenuli grabež za zlatom i drugim plemenitim metalima.

Unca zlata dostigla je juče na berzi u Londonu cenu od 833,06 dolara, dok je ista unca sa februarskim datumom isporuke poskupela na 833,60 dolara. "Za berzanske trgovce zlatom ovo je najbolja godina od iranske revolucije 1979. godine. Žuti metal je ove godine poskupeo 31 odsto i potvrdio status sigurnog pribežišta u vremenima krize", navodi agencija Blumberg.

Berzanskim trgovcima je i srebro bilo primamljiva investicija: unca ovog plemenitog metala je samo juče poskupela 16 odsto. Na berzi u Londonu unca srebra prodavala se za 14,78 dolara. Sve skuplja u poslednjih šest godina, platina je juče koštala 1536,5 dolara.

Berzanski analitičari utrkuju se u procenama da li će barel nafte u 2008. dostići cenu od 100 dolara: pojedini analitičari procenjuju da bi unca zlata sledeće godine mogla dostići cenu od čak 1.500 američkih dolara.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.