Zlatni rudnik: Komšije uskoro kreću sa radom

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 08:09

"Zlatni rudnik": Komšije uskoro kreću sa radom

Za četiri meseca službeno počinje rad jednog od najvećih investicijskih projekata na području Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Reč je o otvaranju rudnika olova, cinka i barita u Varešu, što je proglašeno projektom od državnog značaja, piše Večernji list BiH.

Ovaj projekt zaslužan je za oživljavanje rudarstva u ovom delu Bosne i Hercegovine, uvođenje novih smerova u srednje škole, rast broja stanovnika u Varešu, obnovu železničke pruge, izgradnju infrastrukture…
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"U načelu, ovo je najveći investicioni projekt u BiH i regiji. Reći ću vam da će ovaj projekt, kada počne, iznositi 2,5% ukupnog BDP-a BiH i 25%, odnosno četvrtinu, stranih ulaganja. Ono što je nama najvažnije i ono što će se eksploatisati su srebro, olovo i cink, na svetskom tržištu najtraženiji u tom segmentu", kazao je za BHRT Alem Lego, izvršni direktor kompanije Adriatic Metals BH, u kojoj trenutno radi 246 radnika iz cele zemlje.

Navedeni broj radnika nije konačan. Naime, u martu Sektor za ljudske resurse kompanije Eastern Mining organizovao je kampanju za otvaranje 180 radnih mesta, koja bi trebalo da se popune do oktobra.

Kako je projekt u fazi izgradnje, koja uključuje gradnju transportne ceste, postrojenja za preradu i otvaranja rudnika na Rupicama, javila se potreba za većim brojem radne snage. Osim Vareša, kampanja je obuhvatila i opšinu Kakanj.

Kompanija Eastern Mining želi da podstakne razvoj opšine Vareš i susednih opština, a zapošljavanje je jedan od najboljih načina doprinosa boljoj privredi i kvalitetu života jedne lokalne zajednice.

Ipak, Vareš i okolne opšine neće moći i ne mogu zadovoljiti sve potrebe za radnom snagom, zbog čega u ovu opšinu svakodnevno pristižu radnici iz svih delova BiH, ali i inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.