Izvor: Blic, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živećemo bolje u 2008.

U idućoj godini biće očuvana makroekonomska stabilnost, bez obzira na to što je ovogodišnja inflacija od oko deset odsto za 3,5 procenta veća nego što je bilo planirano, rekao je juče ministar finansija Srbije Mirko Cvetković.

- Na rast inflacije najviše je, oko tri odsto, uticalo poskupljenje nafte i poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i porast javne potrošnje zbog prenetih obaveza prema budžetskim korisnicima - rekao je Cvetković na konferenciji za novinare.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
U idućoj godini, prema njegovim rečima, trebalo bi da građani žive bolje, jer se očekuje da inflacija, kao i privredni rast, bude oko šest odsto, kao i da se smanji javna potrošnja.

„Učinićemo sve da inflacija u idućoj godini bude u prihvatljivim okvirima i da se održi visok privredni rast", naglasio je Cvetković.

On je naveo da će, ako dogodine inflacija bude značajno veća nego što je planirano, ponovo pregovarati sa sindikatima, sa kojima je dogovoren porast plata u skladu sa planiranom inflacijom.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Guzijan naveo je da će ovogodišnji budžet imati suficit koji će iznositi između 10 i 15 milijardi dinara, što znači da je potrošeno 25 milijardi dinara manje nego što je bilo predviđeno.

Bruto domaći proizvod, kako je naveo, ove godine je iznosio 31 milijardu evra, odnosno 44 milijarde dolara, što je pet puta više nego 2000. godine, a očekuje se da će iduće godine biti 50 milijardi dolara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.