Izvor: B92, 06.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živanović: Vlada ima više u Mobtelu

Beograd -- Tihomir Živanović tvrdi da je država vlasnik 70 odsto "Mobtela".

I pored toga što je Vlada prihvatila izveštaj međuresorne grupe o tome da je državni udeo u kompaniji Mobtel 58,76, a udeo kompanije "BK Trejd" iz Moskve 41,24 odsto, postoji mogućnost da se taj odnos promeni u korist države. Član komisije Tihomir Živanović tvrdi da je država vlasnik 70 odsto i da na vladu treba izvršiti pritisak da prihvati njegov izveštaj.

Živanović kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su 10 dana pred sastavljanje izveštaja većina članova bila za njegov izveštaj prema kome država poseduje 70 odsto vlasništva, ali da je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izašao u javnost sa idejom o pogodbi između države i Karića: "Ako bude radio javni tužilac, onda mnogo njih može da bude u zatvoru, a među njima može da bude i Bogoljub Karić. Drugo, kada se bude analizirala kompletna situacija, cela finansijska konstrukcija, možda će se ispostaviti da Bogoljub Karić nema ništa u 'Mobtelu'."

Osnovni razlog zašto su napravljena dva izveštaja, potpisnik izveštaja koji je prihvatila Vlada, Branko Kovačević vidi, između ostalog, i u različitom tumačenju faktura o kupovini opreme. Kovačević navodi da je komisija prihvatila sve fakture, a Tihomir Živanović samo one koje je potpisao Upravi odbor "BK trejda" i one koje imaju carinsku deklaraciju: "Minimalni odnos je 60:40, 59:41, s tim što taj odnos može da ide naviše u korist države, 70:30 čak. A ja mislim da je 99,8 odsto tačno to što je g. Živanović napisao."

Kovačević i Živanović kažu da slučaj Mobtel treba što pre rešiti, jer ako spor potraje 2-3 godine, Srbija će prespavati tehnološku revoluciju u toj oblasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.