Zima nas opekla: Računi u nebo, ogreva nema

Izvor: B92, 15.Feb.2017, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zima nas opekla: Računi u nebo, ogreva nema

Beograd -- Zbog niskih temperatura i ledenih dana koji su tokom januara okovali Srbiju, potrošnja energenata bila je daleko veća od proseka u ovom periodu godine.

Iako se za sada ne može precizno reći koliko je bila veća, podaci govore da je potrošnja struje bila uvećana oko 20 odsto, a troškovi za gas veći su, u proseku, oko 25 procenata.

Više se trošilo i čvrstog ogreva, o čemu svedoči i to što uglja i drva na stovarištima gotovo da nije bilo. Naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izuzetno niske temprature, osim što su ispraznile novčanike, ispraznile su i zalihe čvrstog ogreva.

Po rečima Milovana Jovanovića, koji svoje domaćinstvo zagreva ugljem i drvetom, već krajem januara praktično je ostao bez ogreva, a nevolja je bila što ga nije bilo na stovarištima, pa se snalazio. Čim je malo otoplilo, smanjio je potrošnju, kupovao pelet, ali i koristio prirodni gas.

“Ove godine sam, zbog izuzetno niskih temperatura, potrošio daleko više uglja i drva nego ranije”, kaže Jovanović.

“Pred svaku grejnu sezonu, u skladu s mogućnostima, kalkulišem koliko ću ogreva kupiti, ali praktično ga uvek imam dovoljno, a tokom zime dokupljujem uglja i drva koliko mi je potrebno. Međutim, ove zime gotovo sve količine otišle su već u januaru, a problem je bio što ogrevno drvo gotovo da nigde nije moglo da se kupi, a i cene su otišle naviše, i to blizu 50 odsto”, objašnjava on.

Zbog toga je, ukazuje Jovanović, morao da se snalazi pa je počeo da koristi i prirodni gas, od kojeg je, zbog izuztetno viskih troškova grejanja, pre nekoliko godina odustao. Pre toga je za zagrevanje koristio struju, ali je i od toga odustao jer su troškovi bili papreni. Ipak, sada je bio primoran na to da se na nekoliko dana preorijentiše na gas jer uglja i drva ima veoma malo, a koliki će biti troškovi grejanja, tek će videti kad stigne račun.

Po rečima predsednika Udruženja za zaštitu prava potrošača „Prosperitet” Radomira Ćirilovića, neusmnjivo je da je potrošnja svih energenata u januaru bila veća, a računi, koji su počeli da stižu na kućne adrese, veći su oko 25 odsto. Po njegovim rečima, u januaru je bilo veoma hladno i moralo se ložiti tokom cele noći pa će račun za januarsku potrošnju gasa biti znatno viši, a više račune treba očekivati i za februarsku jer je i dalje, uprkos otopljenju, prilično hladno.

Ipak, on kaže da je na veće račune za prirodni gas uticao i njegov kvalitet te da je izuzetno važno kada su očitavana brojila i za gas i za struju. Po njegovim rečima, očitavanje potrošnje mora se, na osnovu važećih propisa, uraditi prvog dana u mesecu za potrošnju u prethodnom.

“Naravno, može se tolerisati kašnjenje od nekoliko dana, ali bilo je i daleko većih, što će uticati na visinu računa”, kaže Ćirilović.

“Iako je tačno da će, zbog kasnijeg čitanja potrošnje u januaru, februarski računi najverovatnije biti niži, zaduženje treba platiti jer se obračunavaju kamate”, dodaje on.

Kašnjenje u očitavanju potrošnje posebno pogađa one koji koriste struju jer se zbog veće potrošnje prelazi u skuplje zone, gde je kilovat daleko skuplji.

Da na stovarištima ogreva nema dovoljno oni kojima je potreban dobro znaju. To se pre svega odnosi na ogrevno drvo, kojeg praktično u ponudi stovarišta i nema, a ugalj, i kada stigne, već je prodat jer su kupci plaćali unapred. Kako kažu na stovarištu „Maj gor” u Novom Sadu, cene uglja nepromenjene su u odnosu na početak grejne sezone, a ogrevnog drveta nema i nije izvesno da li će ga uopšte i biti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.