Zima dolazi: Evropa uskoro ulazi u ledeno doba?

Izvor: S media, 05.Avg.2012, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zima dolazi: Evropa uskoro ulazi u ledeno doba?

Često je pisano o spekulacijama oko globalnog zagrevanja. Sve je počelo kada je ruski astronom Kabibulo Abdusamatov iz Opservatorije Polkovo 2007. osporio trend globalnog zagrevanja, zaključivši da su ljudski (zemaljski) faktori zanemarljivi u poređenju sa uticajem Sunca.

Takođe, on je ukazao na to da počevši od 2012. predstoji period višedecenijskog laganog hlađenja planete, koji će negde oko 2050-2060. već imati karakteristike mini ledenog doba - koje će opet potrajati >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nekoliko decenija.

Abdusamatov je tada čak izjavio da su sporazum iz Kjota i slični pokušaji potpuno suvišni u odnosu na dominantan uticaj Ruski stručnjak je najavio da ćemo pouzdane pokazatelje imati oko 2015. godine.

U naučnim krugovima ozbiljno se razmatra i mogućnost da krajem ovog veka dođe do velikih zahlađenja, na šta ukazuju promene na Arktiku. Debljina arktičkog leda će u predstojećim godinama varirati, ali krajem 21. veka nastaće opšte zahlađenje - navode naučnici.

Vremenske neprilike, prouzrokovane promenom klime u vidu zagrevanja i zahlađenja, prouzrokovaće ozbiljne probleme na našoj planeti u ovom veku, a nagoveštaji su vidljivi svakodnevno.

Prognoza Pitera Švarca i Daglasa Rendala

Evropa će se do 2020. smrzavati, a na južnoj polulopti biće još toplije. Tako prognoziraju američki stručnjaci Piter Švarc i Daglas Rendal, dodajući da se na Zemlji takav proces već događa. Svoje tvrdnje potvrđuju nedavnim ekstremnim vrućinama u SAD-u.

"Do 2020. godine moguće su katastrofalne promene klime koje će dovesti do uvođenja vanrednih mera, a ni angažman vojske nije isključen.”

Oni smatraju da bi klimatske promene mogle destabilizovati politički poredak pa čak i izazvati glad u Evropi, kao i suparništvo između država zbog zaliha vode.

(Vijesti, Foto: guliver/thinkstock)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.