Izvor: B92, 09.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žetva završena, kvalitet izuzetan

Beograd -- Ovogodišnja žetva pšenice dobro obavljena, a prosečni rod, od oko 3,6 tona po hektaru, izuzetnog je kvaliteta.

Reč je o jednoj od najranijih žetvi poslednjih godina, kazao je danas sekretar Odbora za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Milan Prostran, a žetva je završena 20 dana pre uobičajenih rokova. Ministar poljoprivrede kaže da nema osnova za povećanje cene hleba.

Imajući u vidu nepovoljne klimatske uslove tokom vegetacije, za ovu godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se može reći da je dobro završena, ostvarena je proizvodnja od 2,1 milion tona pšenice, prosečan prinos je 3,6 tona po hektaru, odnosno četiri tone po hektaru u Vojvodini i 3,4 tone u centralnoj Srbiji.

Pšenica je izuzetnog kvaliteta što se tiče hektolitra, sadržaja proteina i energije, a troškovi žetve su mali jer je, zbog visokih temperatura vazduha u vreme žetve, zrno bilo suvo i nije moralo da se suši, već je odmah skladišteno, objasnio je Prostran.

Prema njegovim rečima, pšenice će biti i za izvoz, i to oko 300.000 do 400.000 tona, kaže on.

"Nema razloga za poskupljenje hleba"

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević izjavio je da nema razloga za povećanje cene hleba.

"Cena hlebnog žita od preko 11 dinara za kilogram bez poreza na dodatu vrednost ne daje ekonomsko opravdanje za povećanje cene hleba", rekao je Milosavljević agenciji Beta.

Uz sadašnju ponudu pšenice, nema nikakvog razloga za povećanje cene hleba, kazao je on. Spekulacija o mogućem povećnju cene hleba bilo je i možda su donekle opravdane dok se nije znalo kakva će biti žetva, ocenio je on.

Poslednji put cena vekne belog hleba od 500 grama promenjena je februara 2005. godine, kada je porasla sa 23 na 26 dinara kilogram.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.