Žetva suncokreta uz puno problema

Izvor: B92, 06.Sep.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žetva suncokreta uz puno problema

Žetva suncokreta u Srbiji, najvažnije uljarice, ne ide kao podmazana.

Problem su kiše koje su prekinule kosidbu i kako tvrde poljoprivredinici pre svega niske cene, i finansijska nesigurnost otkupljivača.

Uz to jedan od najvećih kupaca prošle godine Vital iz Vrbasa, ove godine, uopšte ne otkupljuje zrno. I pored prvih procena da će žetva biti dobra stvari stoje lošije nego što se očekivalo.

Milenko Malenković iz Šašinaca kod Rume je imao sreće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je završio žetvu pre kiša. Rod je sada pohranjen u silose, a kombajn pod nastrešnicom.

Ipak većina poljoprivrednika nije uspela da završi žetvu. Pretpostavlja se da je skinuto oko polovine ukupnog roda.

Rod je ukupno prvobitno procenjen na 600.000 tona, što je dovoljno da bude ulja i za izvoz, ali procene su već pale na 450 hiljada tona i sa svakim kišnim danom ta cifra ide dole.

Za poljoprivredike koji su suncokret već požnjeli najvažnije pitanje je cena koja se još uvek i pored toga što je žetva na polovini ne zna.

Prvobitno uljare su izašle sa avansnih 27 dinara , da bi kasnije podigle avansnu cenu na 29 dinara po kilogramu kada se ispostavilo da je rod slabiji od očekivanog.

Milenko Malenković, poljoprivrednik kaže da bi bio zadovoljan sa cenom od 35 dinara.

Nezavisna asocijacijacija poljoprivrednika tvrdi da su neke uljare što zvanično, a neke druge nezavanično ubeđivale poljoprivrednike da seju uz zagarantovanu cenu od 250 evra plus PDV. Asocijacija poziva uljare da ispoštuju dogovor ali i državu da u neizvesnim finansijskim vremenima bude garant da će suncokret uopšte biti plaćen.

U Viktorija grupu tvrde da su obezbedili dovoljno novca za otkup 250.000 tona koliko je planirano kao i da će poljoprivredici biti isplaćeni na vreme, kada se bude donela odluka o konačnoj ceni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.