Žene će biti doživotno plodne!

Izvor: S media, 28.Feb.2012, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene će biti doživotno plodne!

Stručnjaci Opšte bolnice Masačusets kažu da novootkrivene ćelije dovode u pitanje važeću teoriju prema kojoj žene mogu da proizvedu ograničen broj jajnih ćelija, za razliku od muškaraca koji proizvode spermu tokom celog života.

Naučnici klonirali kojote?

Najveća medicinska dostignuća u 2011.

Naučnici su matične ćelije koje stvaraju jajne ćelije otkrili u jajnicima žena u reproduktivnom periodu, a zatim od njih u laboratoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << uzgajili nezrele jajne ćelije, poznate kao oociti. Dobijene jajne ćelije, koje su naučnici usadili u živo ljudsko tkivo jajnika ubačeno u miševe, normalno su se razvijale tokom perioda od dve nedelje, saznaju 24 sata.rs.

Prema rečima rukovodioca studije dr Džonatana Tilija, otkriće “otvara vrata razvoju potpuno novih tehnologija za lečenje neplodnosti žena, a možda i odlaganju trenutka kada jajnici prestaju da funkcionišu”. “Ako ih gajite izvan tela, ove ćelije revnosno same proizvode ćelije, a ako usmerimo ovaj proces, mislim da ima šanse da u nekom trenutku u budućnosti dođemo do tačke kada ćemo imati izvor neograničene količine ljudskih jajnih ćelija”, istakao je ovaj stručnjak.

Valjevac otkrio bakterije koje jedu naftu

Prave ljudsku krv od kineskog modifikovanog pirinča

Iz zakonskih razloga, naučnici ne mogu da koriste ovako dobijene jajne ćelije da bi stvorili embrion, ali su iste ćelije uzete iz miševa nakon oplodnje proizvele embrione, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu “Medisin džornal”. “Ovo istraživanja veoma ubedljivo pokazuje da ženski jajnici sadrže matične ćelije koje mogu da se dele i proizvode matične ćelije”, kaže dr Alan Pejsi, stručnjak za veštačku oplodnju sa Univerziteta Šefild.

Iako će proći još nekoliko godina pre nego što ova tehnika bude mogla da se primeni na ljude, tim naučnika okupljenih oko dr Tilija namerava da sačuva dobijene jajne ćelije radi daljih ispitivanja i eventualnog korišćenja za unapređenje veštačke oplodnje, kao i za lečenje žena obolelih od raka.

Žena ima najviša oocita u fetalnoj fazi - oko sedam miliona. Po rođenju, njihov broj se smanjuje na jedan milion, a u pubertetu ih ima 300.000. Kada dođe u menopauzu nema više nijedan.

foto:Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.