Želje srpskih privrednika

Izvor: Politika, 25.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Želje srpskih privrednika

Stabilan dinar, poreske olakšice i reforma penzionog sistema na listi zahteva Unije poslodavaca upućenih ekonomskim vlastima

Izjednačavanje cene struje, gasa i komunalija za privredu i građane, uvođenje poreskih olakšica za niskoprofitne privredne grane, smanjenje sive ekonomije i reforma penzionog sistema, samo su neki od zahteva koje su juče članovi Unije poslodavaca poslali na adresu Vlade Republike Srbije. Kako bi privredi olakšali izlazak iz krize, članovi navedene >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << asocijacije su na jučerašnjoj jedanaestoj skupštini izglasali listu od 12 precizno definisanih „želja” upućenih kreatorima ekonomske politike.

Privrednici, između ostalog, zahtevaju da se što pre uvede elektronska uprava i da se komunikacija između poreskih uprava, osiguravajućih fondova i državnih institucija sa preduzećima obavlja isključivo elektronski, što je inače praksa u svetu. Izračunali su da će nemogućnost opštenja sa državom elektronskim putem privredu do 2013. koštati bezmalo milijardu i po evra. Pred kreatorima ekonomske politike Unija poslodavaca postavila je i zadatak da dogodine udeo sive ekonomije, koji trenutno iznosi 36,5 odsto, svede na 25 do 28 odsto.

Hitna izrada nacionalnog plana za svaku izvozno orijentisanu privrednu granu, uz poseban akcenat na prioritete, kao i uvođenje registra menica i registra neplatiša kojim bi se ograničili rokovi plaćanja na 90 dana. Insistira se i na tome da trgovinski sporovi maksimalno traju 180 dana.

Oznaku „hitno” ima i zahtev koji se odnosi na reformu penzionog sistema, jer je sadašnji neodrživ.

– Država bi trebalo da ukine carinu i porez na dodatu vrednost na uvoz novih mašina, opreme i visokotehnoloških alata za proizvodne kompanije kako bi Srbija nadoknadila tehnološko zaostajanje i pripremila se za konkurenciju na tržištu EU – smatraju u Uniji.

Neophodno je, dodaju, i suzbijanje korupcije u javnim nabavkama i omogućavanje predstavnicima reprezentativnih organizacija poslodavaca da učestvuju u komisijama za nadzor javnih tendera, ali i uvođenje pune materijalne i krivične odgovornosti i zabrane obavljanja javne funkcije za sve one koji netačno dostavljaju završne račune u državnim institucijama.

– U Srbiji samo privatni poslodavci odgovaraju za netačno prikazane bilanse i završne račune, dok razni ministri, direktori i ostali na javnim funkcijama u okviru javnog sektora ne odgovaraju jednako za svoj rad pred zakonom – konstatuju predstavnici privrede.

Privreda koja puni budžet Srbije zahteva od države da napravi plan reorganizacije i konsolidacije državne uprave i javnog sektora do 2015. godine. Tako će postati efikasnija, a višak zaposlenih biti postepeno osposobljen za rad u privredi.

Poslednji na listi zahteva, ali ne i najmanje važan, jeste insistiranje na stvaranju preduslova za predvidljivost kretanja kursa dinara ili uvođenje evra od 1. januara 2011. godine. Ta mera bi omogućila pouzdano planiranje izvozno-uvoznih poslova i izbegavanje velike štete za privredu zbog iznenadnih promena kursa dinara.

Inače, Skupština Unije poslodavaca juče je donela odluku da se na lični zahtev, zbog preopterećenosti obavezama, funkcije predsednika razreši Stevan Avramović, a za novog predsednika izabran je dosadašnji predsednik Skupštine ipredsednik Udruženja privatnih naftnih kompanija „Nafta” a.d. Nebojša Atanacković.

A. N.

[objavljeno: 26/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.