Zelik: 2009. opasna godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2009, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelik: 2009. opasna godina

ŽENEVA - Grupa osam najrazvijenijih zemalja sveta (G8) ne bi trebalo da uzme za sigurno da je ekonomski oporavak blizu, ukazao je predsednik Svetske banke Robert Zelik u pismu italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju, domaćinu samita G8.

U pismu, datiranom 1. jula, u čiji je sadržaj Rojters danas imao uvid, navedeno je da su intervencije centralnih banaka i vlada izgleda "sprečile potonuće globalne ekonomije", time što su stabilizovale finansijska tržišta i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << podstakle tražnju.

"Ipak, 2009. ostaje opasna godina. Nedavna poboljšanja bi lako mogla krenuti u suprotnom smeru, a tempo oporavka u 2010. je daleko od sigurnog", napisao je Zelik.

"Priznajem da pojedine razvijene zemlje sada razmatraju politiku koja pretpostavlja da je oporavak već u rukama. Ali, kad je reč o zemljama u razvoju, još je suviše rano misliti na takve mere", ukazao je on.

Očekuje se da će šefovi vlada G8 izdati saopštenje o situaciji u svetskoj privredi tokom sastanka u gradu Akvila u centralnoj Italiji, na kojem će biti biti razmotreno i regulisanje finansijskog tržišta.

Zelik je u pismu i njegovim kopijama za svih osam lidera G8 ukazao da samit od 8. do 10. jula takođe treba da se "usredsredi na nedaće siromašnih u zemljama u razvoju".

Kopija tog pisma takođe je poslata generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-Munu koje je danas u Ženevi rekao da je globalno finansijsko slabljenje gurnulo još 90 miliona ljudi u ekstremno siromaštvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.