Železnicu će spasiti 1.000 otkaza

Izvor: B92, 13.Nov.2017, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnicu će spasiti 1.000 otkaza

Doboj -- Železnice Republike Srpske (RS) su treći kvartal ove godine završile sa novim finansijskim minusom, od oko 7,7 miliona KM.

Time je akumulirani gubitak ovog javnog preduzeća povećan na 91,6 miliona KM.

U finansijskom izveštaju, objavljenom na Banjalučkoj berzi, navedneo je da je broj radnika u posmatranom periodu bio 3.055.

Vlada RS je u Prednacrtu ekonomskih reformi u 2018. godini podržala projekat restrukturisanja ovog strateškog privrednog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << društva, u čemu bi podršku trebalo da pruži Svetska banka.

Priznaju da Železnice RS već godinama posluju sa gubitkom te da finansijska dubioza, kao i kašnjenje u izmirenju poslovnih obaveza, u velikoj meri prete stečaju tog preduzeća.

“Gubitak i loša finansijska situacija su prouzrokovani visokim poslovnim rashodima, u kojima dominantno učešće uzimaju rashodi za bruto zarade i naknade zaposlenim”, naveli su iz Vlade RS.

Kroz analizu stanja u Železnicama RS, koju je uradila Svetska banka tokom 2016. godine, utvrđeno je da Željeznice RS imaju 1.000 zaposlenih viška i da bi se optimalna produktivnost postigla smanjenjem broja radika.

Železnice imaju oko 21 odsto manjinskih akcionara, te, kako tvrde iz Vlade, RS nije mogla da se zaduži za ulaganje u obnovu i modernizaciju železničke infrastrukture, zbog čega su u kreditna zaduženja morale da idu Železnice, iako nisu sposobne da same redovno servisiraju navedene dugove.

Da bi se rešili navedeni problemi i Železnice dovele u stanje finansijske održivosti i operativne efikasnost, i potrebno je, naglašavaju, iz kredita Svetske banke da izmire nagomilane obaveze po osnovu neisplaćenih naknada toplog obroka, prevoza i regresa prema svim zaposlenima, da izmire obaveze prema Poreskoj upravi za poreze i doprinose, da izvrše konverziju potraživanja, koja RS ima od Železnica RS po osnovu servisiranja ino duga u njihovo ime, u kapital, čime bi se izvršilo saniranje tih obaveza; kao i da smanje broj zaposlenih za 1.000 (500 do kraja 2017. i još 500 do okončanja projekta 2021.).

U Vladi imaju stav da treba da izvrše i računovodstveno razdvajanje infrastrukture i operacija na dve odvojene organizacione jedinice, a nakon izvršene konverzije potraživanja u kapital RS bi postala 100 postotni vlasnik Železnica RS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.