Železnice Srbije postaju holding kompanija?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2010, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Železnice Srbije postaju holding kompanija?

NOVI SAD - Izmenom osnivačkog akta i donošenjem Zakona o javnoj svojini stvoriće se uslovi da Javno preduzeće "Železnice Srbije" postane holding kompanija, izjavio je za RTV generalni direktor tog preduzeća Milovan Marković.

Železnce sada funkcionišu kao jedinstveno preduzeće sa odvojenim direkcijama za infrastrukturu i prevoz i pratećim službama, objašnjava direktor Marković i napominje da je to preduzeće trenutno u fazi restrukturiranja i traženja najboljeg rešenja za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << funkcionisanje u budućnosti.

"U narednom periodu, posle izmene osnivačkog akta i donošenja zakona o javnoj svojini, železnice će se organizovati kao holding preduzeće. To znači da će u sastavu železnice postojati najmanje tri preduzeća. Jedno će brinuti o infrastrukturi, drugo o prevozu robe a treći o prevozu putnika" - poručuje Milovan Marković.

Infrastruktura će sigurno ostati u potpunom vlasništvu države, kaže Marković. On, međutim, napominje da će prevoz robe i putnika morati da se suoči sa liberalizacijom tržišta, ali po kakvom će modelu to biti urađeno odlučiće država.

"Ovakvi kakvi su danas, zbog zastarelosti voznih sredstava i nedovoljnog broja robe i putnika u ponudi, železnički prevoz robe ne mogu da ostvare profit, odnosno, nema garancije da će u budućnosti moći da finansiraju sve svoje troškove", objašnjava Marković.

Za prevoz robe i putnika postoji nekoliko rešenja. Država može samostalno da investira u njihovu konsolidaciju, ali i da ponudi delimičnu privatizaciju ili strateško partnerstvo, smatra prvi čovek Železnica Srbije.

On napominje i to da je praksa drugih zemalja pokazala da idealan model restrukturiranja železnice zapravo ne postoji, već da o tome svaka država odlučuje u skladu sa svojim strateškim interesima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.