Železara ponovo pokreće proizvodne pogone

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 15:10

Železara ponovo pokreće proizvodne pogone

Radnici fabrike čelika i železa Arcelor Mittal Zenica će 7. i 8. januara početi proces pokretanja visoke peći.

Tako će nastaviti proizvodnju prekinutu pre skoro dva meseca.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Rašid Fetić, predsednik sindikata radnika ove fabrike, prenosi Biznisinfo.ba.

Najveći regionalni proizvođač čelika i železa je obustavio proizvodnju 11. novembra prošle godine zbog, kako je tada saopštila uprava, loših uslova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na tržištu čelika.

"Počinjemo sa pripremama kako bismo mogli pokrenuti visoku peć i nastaviti rad. Očekujemo da će nam do 10. januara biti uplaćen i obećani bonus od 2.500 maraka (1.250 evra)", rekao je Fetić.

Inače, u ovoj kompaniji je 18. decembra okončan i štrajk radnika, koji su tražili novi kolektivni ugovor i veće plate za 25 posto. Sporazum radnika i uprave fabrike je postignut uz posredovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Radnicima je obećan jednokratni bonus od 2.520 maraka (oko 1.250 evra), topli obrok u iznosu od 7,5 maraka i druge beneficije, uključujući i novi kolektivni ugovor.

Korporacija Arcelor Mittal, osim proizvodnje u Zenici, rukovodi i najvećim regionalnim rudnikom gvozdene rude u Prijedoru, koji je, takođe, obustavio proizvodnjuu prethodnom periodu.

Tokom 2021. i 2022. godine kompanija je ostvarila više od 251 milion maraka (129 miliona evra) profita u prijedorskom rudniku i zeničkoj železari. Godišnji prihodi železare su iznosili oko milijardu maraka.

Zenička železara je izgrađena krajem 19. veka, u doba kada je Bosna i Hercegovina bila pod okupacijom Austrougarske monarhije.

LNM Mittal grupa, kako se tada zvala korporacija, u vlasničku strukturu zeničke železare ulazi 2004. godine. Ugovorom se obavezala da će pokrenuti proizvodnju, investirati 135 miliona američkih dolara, te zaposliti 4.150 radnika.

Arcelor Mittal korporacija ima pogone u više od 60 zemalja svijeta, uključujući Nemačku i Belgiju, gde je nedavno takođe obustavljena proizvodnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.