Žega spržila i zimnicu

Izvor: Politika, 27.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žega spržila i zimnicu

Zbog vreline cena paradajza u Vranju duplirana. – Voće prezrelo u okolini Trstenika. – Blitva i spanać do podneva na tezgama sparušeni i propali

Novi Sad – Nezapamćena žega koja hara Srbijom više od dve sedmice, u velikoj meri se odrazila na kućne budžete Novosađana. Ne samo kroz račune za struju, zbog korišćenja klima uređaja, već mnogo više kroz svakodnevno snabdevanje namirnicama na pijacama.Dok zdravstveni radnici apeluju da se i zdravi i bolesni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tokom velikih vrućina hrane najviše voćem i povrćem, ove namirnice, kako leto odmiče, umesto da postepeno pojevtine bukvalno su preko noći dvostruko poskupele.

Mnogima najomiljenije povrće – paradajz do pre desetak dana mogao je da se kupi i za 20 dinara po kilogramu, a sada ga prodavci nude po ceni od 50 do 80 dinara. Slično je i sa paprikom, koja je dvostruko poskupela, pa se kilogram, zavisno od kvaliteta, mora platiti od 40 do 150 dinara.

Kilogram boranije, koja je, kažu nutricionisti, "laka" namirnica za vrele dane, previše je "teška" za kućni budžet, jer se kilogram ne može kupiti za manje od 150 dinara.

U razgovoru sa prodavcima na četiri glavne novosadske pijace saznali smo i razloge neprijatnog iznenađenja cenom robe na tezgama. Kažu da su zbog vrućina primorani da donose manje količine povrća i voća (ako se tog dana ne prodaju, za sutra su neupotrebljivi), a onda na scenu stupaju preprodavci koji im rano ujutru otkupe svu robu i istaknu astronomske cene, što odgovara i jednima i drugima, ali ne i potrošačima, od kojih neki kažu da im se više isplati da jedu meso bez salate.

Najviše "pravih" proizvođača za tezgama ima na Limanskoj pijaci i od njih smo juče saznali da će sa zahlađenjem, koje je preksinoć zahvatilo ovo područje, na ovdašnje tržnice stići i veća ponuda, pre svega, povrća, što će sigurno sniziti cene na prethodni nivo, ali i iz ponude isključiti preprodavce.

Za razliku od povrća, voće u Novom Sadu nije znatno poskupelo (osim grožđa), a zbog obilnog roda lubenice se mogu kupiti i za samo 10 dinara po kilogramu.

S. Živković

-----------------------------------------------------------

"Zeleniš" duplo skuplji

Ukoliko za desetak dana ne padne kiša cena paradajza dostići će sto dinara za kilogram, procenjuju povrtari

Vranje - Ovih dana udvostručene su cene povrća na pijacama u vranjskom kraju. Kako za "Politiku" kaže Dragan Kostić, poljoprivredni proizvođač iz Neradovca, njegova i prognoze povrtara duž Južne Morave, Pčinje, Vrle, Banjske i drugih reka su da tek sledi još jedno, ali ovoga puta, mnogo veće poskupljenje "zeleniša".

Kostić ističe da se poskupljenje nafte odmah odrazilo na povećanje cene paradajza, paprike, krastavaca, tikvica, plavog patlidžana i drugog povrća za 40 posto. Jer, kako napominje Kostić, sistemi za navodnjavanje troše naftu i benzin, a i to što se proizvede treba da se doveze do pijace. Povrtari Verica Nastić iz Neradovca, Novica Ristić i Zoran Đorđević iz Pavlovca prognoziraju da Vranju ali i žiteljima drugih mesta u Pčinjskom okrugu preti ozbiljna nestašica povrća, a oni iz leskovačkog kraja koji uglavnom snabdevaju ovdašnje pijace predosećaju crne dane za proizvodnju i prodaju.

- Vrelina i dugotrajna suša su nas uništili - kaže Kostić i dodaje da paradajz trenutno prodaju od 40 do 60 dinara za kilogram, a pre samo nedelju dana išao je kao alva po ceni od 20 i 30 dinara. Slično je i sa paprikom koja, zavisno od veličine, ide i do pet dinara. Paradajz sigurno "skače" na sto dinara za kilogram ako u narednih desetak dana ne padne kiša i ne zahladi - kaže Kostić.

Verica Mitić, bivša "Jumkova" radnica, pribojava se da neće biti povrća za zimnicu, a ako ga i bude da će biti mnogo skuplje.

- Do pre nekoliko dana sam kupovala po dva-tri kilograma paradajza, po 30 i više paprika, a sada upola manje. Jedino sada kupujem bostan koji košta od osam do deset dinara i breskve od 30 do 60 dinara po kilogramu - kaže Mitićeva i dodaje da njene komšinice već nekoliko dana sa pijace nose poluprazne cegere.

Dok prodavci vodom iz plastičnih flaša zalivaju uzavreli krastavac, paradajz, papriku, tikvice i druge proizvode, na pad prometa, zbog visokih cena, žale se i poljoprivrednici. Oni se boje da zbog žege i dugotrajne suše ne dođe do nestašice povrća, da će zbog skupoće izostati kupovina paprike u džakovima i paradajza u gajbama za pripremanje zimnice. Nema sumnje da će narednih dana kupci i prodavci podjednako gledati u nebo očekujući kišu.

A. Davinić

-----------------------------------------------------------

Paprene cene povrća

Zrenjanin -Cene povrća na zrenjaninskoj pijaci drastično su skočile, pa tako kilogram paradajza košta od 50 do 70 dinara, a pre samo desetak dana bio je od 20 do 30 dinara. Paprike dostižu 80, a kupus 40 dinara. Što zbog cena, što zbog visokih temperatura građani ne izlaze bez velike potrebe i prodaja je drastično opala. Potrošači su najviše ljuti na preprodavce koji koriste svaku priliku da podignu cenu robe, pa i onda kada su je nabavili jeftino. Ovi opet "prozivaju" povrtare iz okolnih sela koji im "dižu" nabavne cene pravdajući se sušom , mada oni povrće zalivaju i kada su temperature niže.

U Zrenjaninu su baštovani organizovani i preko svojih asocijacija dogovaraju cene ispod kojih ne daju robu na tržište makar im ona i propala. Najnoviji talas vrućine opet je ukazao na potrebu podizanja zalivnih sistema, ali i hladnjača što bi amortizovalo ovakve udare na tržištu. Bez obzira na sve, potrošači u Zrenjaninu tvrde da ovakav skok cena nije opravdan, da je on posledica ucena preprodavaca, pa i ratara, a da ponuda robe nije opadala i nje će biti u dovoljnim količinama. Za sada je izvesno da će biti prepolovljen samo rod kupusa i to kod onih ratara koji nemaju mogućnosti da ga zalivaju.

Đ. Đukić

-----------------------------------------------------------

Ponuda loša, cene miruju

Kraljevo - Ovog leta ponuda na kraljevačkoj pijaci znatno je lošija nego ranijih godina. Krastavci su sitni i iskrivljeni, paprike nisu kao ranije "mesnate", boranije nema dovoljno, voće je prezrelo...

- Sve ova vrućina sprži, ne vredi ništa, uveče zaliješ bašte već ujutru zemlja suva - žali nam se jedan povrtar iz okoline Trstenika.

Ovakva situacija najviše je, ipak, pogodila proizvođače voća i povrća. Naime, cene na kraljevačkoj pijaci nisu znatno povećane u odnosu na period pre ovih pretoplih dana, ali nisu, kao prethodnih godina u drugoj polovini jula, niske i primamljive.

Proizvođači tvrde da uprkos slaboj ponudi nema tražnje, jer je slaba kupovna moć Kraljevčana da bi podigli cene. Zato se na velikoj gradskoj pijaci paradajz nudi po 50, paprika za 60, boranija za 120, breskve za 50 dinara. Ove cene su za oko 15 odsto niže na "kvantašu", gde se voće i povrće kupuje na veliko.

Zbog toga što se mleko zbog nesnosnih vrućina uglavnom daje u otkup, jer je u takvim uslovima teško proizvoditi sir i kajmak, slabija je i ponuda mlečnih proizvoda na kraljevačkoj pijaci. Ipak, sir se može kupiti za 130, a poznati, izuzetno kvalitetan kraljevački kajmak za 300 dinara po kilogramu. Na istoj pijaci cena jaja po komadu iznosi pet dinara.

M. Dugalić

[objavljeno: 27.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.