Zečević: Nema samo Francuska problem

Izvor: B92, 09.Dec.2018, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zečević: Nema samo Francuska problem

Kupovna moć nije problem samo Francuske, već i ostalih zemalja Evrope, rekao je profesor Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije

On se oglasio povodom protesta "žutih prsluka" koji su u subotu održani u Francuskoj, Belgiji i Holandiji.

Za sada se pokazalo da protest, koji nema ni lidera, ni platformu, ni strategiju, a ima podršku 70, 80 odsto Francuza, nije dovoljan za rušenje ustavnog poretka, smatra profesor Zečević.

"Iz ovih protesta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << može da se nauči da, bez obzira što ste dobili izbore i imali podršku naroda, ne možete da vodite politiku protiv stanovništva. Makron je morao da nauči i tu lekciju", naveo je Zečević za RTS.

Prema njegovim rečima, Makron je napravio već neke ustupke u ceni goriva, ali naglašava da je ipak suštinski zahtev "žutih prsluka" povećanje minimalne zarade za 200 evra i povećanje penzija.

Na pitanje da uporedi proteste u Francuskoj i proteste iz 1968. godine, Zečević je rekao da se oni razlikuju jer je ''68. došlo do protesta u blagostanju, i radilo se o protestu intelektualaca, a ovo su socijalni protesti.

"Više me podsećaju na 1789. godinu i Francusku revoluciju", istakao je profesor Zečević.

Kako je dodao, svi ustupci koje je "žutim prslucima" učinio predsednik Makron u suprotnosti su sa onim što je najavljivao.

Zečević kaže da je ovim protestima Makronova pozicija dovedena u pitanje i da bi on trebalo da se obrati naciji i kaže koje mere će preduzeti kako bi se rešila postojeće situacija.

Zečević smatra da bi došlo do ujedinjenja desnice i levice u Francuskoj, poput Italije, prvo trebalo ići na izbore.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.