Izvor: Blic, 27.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zdravstvu veće plate odmah

Zdravstvu veće plate odmah

Decembarske plate svim zdravstvenim radnicima biće isplaćene u celosti, ali i povećane za 5,4 odsto, kaže za 'Blic' dr Vasilije Antić, pomoćnik ministra zdravlja. Tako će, na primer, lekar supspecijalista sa minulim radom i dežurstvom ovog meseca dobiti platu oko 45.000 dinara, a medicinske sestre sa noćnim i minulim radom oko 18.000 dinara.

Što se tiče najave ministra zdravlja da će u narednoj godini plate lekara i medicinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sestara biti od 25 do 30 odsto veće nego u 2005. godini, pitali smo dr Antića da li je to realno moguće i odakle novca za to?

- Novca ima za povećanje plata zaposlenih u zdravstvu jer je otpremnine primilo 7.140 zaposlenih. Tako je napravljen prostor za povećanje zarada. Ako u toku naredne godine otpremninu uzme još 2.000 zainteresovanih, i povećanje se može ranije očekivati - najavljuje dr Antić.

On kaže da je napravljen protokol između Vlade Srbije i sindikata i da će ti razgovori o povećanju plata početi već danas.

- Ministarstvo finansija predložilo je da se svim zaposlenima u zdravstvu, tokom naredne godine poveća plata u skladu sa rastom projektovane inflacije od 9,1 odsto. Tako će se napraviti razlika između najniže i najveće plate - objašnjava dr Antić.

Sa druge strane, dr Branislava Plančak, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kaže da oni traže da se cena rada za sve zaposlene poveća za 40 odsto tokom 2006. godine.

- Realno su moguća povećanja zato što je skoro 8.000 zaposlenih uzelo otpremnine, tako da u budžetu sada ima više novca. Međutim, mi tražimo da povećanje zarade bude 40 odsto i da bude veće od inflacije bar tri odsto - kaže dr Plančak.

Medicinarima je tokom ove godine plata povećana tri puta, i to od 12 do 13 odsto, ali je to povećanje bilo manje nego inflacija, dodaje dr Plančak. S. Todorović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.