Zdravstveni sistem u Srbiji dobro odgovorio na krizu izazvanu koronavirusom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2020, 15:17

Zdravstveni sistem u Srbiji dobro odgovorio na krizu izazvanu koronavirusom

Zdravstveni sistem Srbije dobro je odgovorio na krizu izazvanu koronavirusom, a epidemija je pokazala važnost ulaganja u zdravstvo koje i dalje treba nastaviti kako bi taj sistem dodatno ojačao, ocenjeno je na onlajn konferenciji "Zdravstvo u Republici Srbiji posle pandemije".

Na konferenciji, koja je počela obraćanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića, poručeno je da je adekvatnom reakcijom zdravstvenog sistema Srbija uspela da u kratkom roku nabavi sve ono što je neophodno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se u epidemiji virusa korona pokazalo da Srbija ima ozbiljan zdravstveni sistem i naveo da se nije desilo da kovid pacijenti leže na hodnicima, da se skidaju ranije sa respiratora jer nema dovoljno mašina, da nema lekova, zaštitne opreme.

Naglasio je da posle pandemije virusa korona ništa neće biti isto, posebno neće biti isto za zdravstvene sisteme, da nema opuštanja, da će se nastaviti rad istim tempom, te da je virus korona "sa nama" i da moramo da naučimo da živimo sa njim.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića, zdravstveni radnici su se dobro snašli u sistemu koji je resetovan i "okrenut naopačke".

"U tom trenutku niko u svetu nije bio spreman za toliku količinu i toliku neophodnost zaštitne opreme. Mi smo uspeli, spletom okolnosti i našom intuicijom, da obezbedimo zaštitnu opremu da izdržimo prvi udar", rekao je Gojković.

Direktorka Repbuličkog donfa za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić kaže da tokom epidemije nije bilo nestašice lekova, a da smo iz krize izašli sa novim iskustvom i sa definisanim strategijama za mogući novi talas korona virusa.

Na onlajn konferenciji u organizaciji Color Pres Group obratila se i direktorka UNICEF-a Ređina de Dominićis koja je govorila o značaju jačanja i pripreme zdravstvenog sistema za krize i za eventualno novi talas korona virusa.

Šefica Kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da je Srbija na vreme prepoznala značaj ulaganja u obnovu zdravstvenog sistema zahvaljujući čemu su spaseni životi i za vreme pandemije korona virusa.

Navela je da je EIB do sada opredelio 250 miliona evra u srpsko zdravstvo, pa je tako renovirano i opremljeno oko 20 regionalnih bolnica širom Srbije u prethodnom periodu, među kojima je i Klinički centar u Nišu čija se važnost, kaže, pokazala u pandemiji.

Predsednica Saveta za zdravstvo NALED-a Una Ljubičić kaže da je srpski zdravstveni sistem u pandemiji odreagovao na zavidan način, ali da postoji prostor za njegovo dalje unapređenje.

Ljubičić je rekla da treba sumirati iskustva iz pandemije i ponuditi konkretna rešenja, pa tako, kaže, NALED između ostalog predlaže formiranje zajedničke grupe za zdravstvo koja bi trebalo da omogući javno-privatni dijalog i bolju pripremljenost i reagovanje u kriznim situacijama, definisanje kriznih mehanizama, uključujući i procedure za interventni uvoz lekova i medicinskih sredstava, kao omogućavanje testiranja na kovid-19 i u sličnim situcijama u privatnim zdravstvenim ustanovama.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici proizvođača inovativnih lekova, a direktor Udruženja proizvođača inovativnh lekova Bojan Trkulja rekao je da je vrednost inovativnih lekova za pojedinačnog pacijenta nemerljiva i da zahvaljujući takvoj terapiji može da se produži život pacijenta i poboljša kvalitet njegovog života.

Naglasio je da je korišćenje inovativnih lekova benefit za ceo zdravstveni sistem jer, kako je objasnio, troškovi dugogodišnjeg nedovoljno efikasnog lečenja određene hronične bolesti značajno prevazilaze troškove inovativnog leka koji može da omogući da bolest bude dobro kontrolisana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.