Završio fakultet, vratio se na selo i nikad se nije pokojao: Plastenici na 5.000 kvadrata FOTO

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 13:09

Završio fakultet, vratio se na selo i nikad se nije pokojao: Plastenici na 5.000 kvadrata FOTO

Tošovići iz sela Radeljevo kod Ivanjice nadaleko su poznati povrtari i poljoprivrednici.

Počelo se u njihovom domaćinstvu davno, sa samo jednim plastenikom a sada se oni prostiru na 5.000 kvadratnih metara, a u njima vredni članovi porodice uzgajaju zelenu salatu, spanać i rasade povrća.

Za njihov marljiv rad i veliki trud stiglo je i priznanje jer je Vojo Tošović proglašen za Najdomaćina Srbije 2023. godine u oblasti povrtarstva na konkursu koje je organizovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ministartvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredna komora Srbije.

"Posao sam nasledio od dede i oca. Oni su decenijama na lokalnu pijacu iznosili naše proizvode, ja sam poslednjih petnaest godina to zajedno sa ukućanima podigao na viši nivo i sada je cela porodica uključena. Sedmoro nas je u kući i radimo ko šta i koliko može, preklapamo se i dopunjujemo. Posla u plasteniku uvek ima, ali mi ne bežimo od teškog rada", rekao je za RINU ivanjički najdomaćin Vojo Tošović.

Ponosan je što je dobio laskavo priznanje za svoj uloženi trud i rad i kaže da mu to daje dodatan podstrek da nastavi u istom pravcu. Nije se pokajao nijednog trenutka što se nakon završenog školovanja vratio u svoje rodno selo.

"Ja sam uvek sebe video na selu. I na fakultetu i odsluženju vojnog roka, uvek sam svojim drugarima pričao o lepoti sela i da želim da ostanem i da zasnujem porodicu na selu. I sada kada sam dobio ovu nagradu, zvali su me sa svih strana i puna srca su mi rekli da sam uspeo u onom o čemu sam oduvek maštao", kaže Tošović.

Svih sedam članova porodice Tošović, od najstarijih do najmlađih uključeno je u radove u plastenicima, a neki neretko pozovu i dodatno pojačanje.

"Najviše posla ima u maju, tada je prodaja rasada. Kasnije se sve to posadi, nakon čega sledi održavanje i berba. I moje društvo iz škole mi rado pomaže. Često dolaze kod mene kada je sezona da zajedno obavimo poslove. Ipak, žene u našoj porodici ipak rade one malo lakše, a muškarci teže poslove", kaže ćerka najdomaćina Nikolina Tošović.

Inače, uz zvanje Najdomaćina ova nagrada sa sobom nosi i novčani deo, koji je Vojo podelio sa onima kojima je novac u ovom trenutku potrebniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.