Izvor: B92, 12.Jul.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena sezona branja višanja

Beograd -- Sezona branja višanja završena je, na sreću po proizvođače, po znatno boljim uslovima nego prethodne sezone.

Proizvođači maline koji imaju manje zasade, neće biti zadovoljni ovogodišnjom cenom, zbog umanjenog roda, međutim ima i onih koji su zadovoljni, samo da malina rodi.

Berba višanja završena je u Topoli. Mihajlo Prodanović, čija porodica ima preko 3 hektara pod sadnicama ovog voća, kaže da je, za razliku od prošle, ova godina bila dobra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
„Ponuda i potražnja kod višnje diktira cenu. Prošle godine je bio veliki rod višanja, pogotovo na jugu Srbije. Cena je bila minimalna, koja ni osnovne troškove proizvodnje nije poklapala", kaže Mihajlo Prodanović iz Donje Šatornje kod Topole.

Kolikoj se zaradi od višanja mogu nadati Prodanovići, jednostavna je računica, kaže Ljiljana, glavna domaćica u ovom domaćinstvu. Kao najjači voćari u topolskom kraju, imaju preko 20 hektara raznih voćnjaka, najviše jabuka, ali planiraju i nove zasade višanja.

„Recimo da ako je 42 dinara trenutna cena višanja u selu, znači polovina su troškovi, a polovina da jednim delom ostane proizvođaču. Tu imamo, mi sve agrotehničke mere dajemo, od đubreta, od zaštite, što se da videti ovde i to je to", dodaje Ljiljana Prodanović.

Rešenje za dobru zaradu u voćarstvu jesu zapravo veliki zasadi. To je shvatio i Nedeljko Đurić, koji u selu Pilica, kod Bajine Bašte ima 3 i po hektara malina, što ga je stavilo na prvo mestu u ovom kraju. On kaže da je svaka sezona dobra, samo da malina rodi.

„Računski gledano, sve preko 50 dinara je zarada. A drugo, sa hladnjačom sam zadovoljan, zato što sarađujemo dugo godina i nema problema. I oni su korektni, a ja se trudim da malina bude dobra, da ima kvalitet i da je količina. I onda svi imamo više, čim je kvalitet bolji, svima je bolje", zaključuje Nedeljko Đurić iz Pilica kod Bajine Bašte.

Nedeljko ima nameru da povećava površnu pod malinjacima, jer mu oni najvećim delom donose prihod. On kaže da ko želi dobru zaradu od ovog voća, mora da se posveti samo tom poslu, jer velika površina ne dozvoljava da radite i u nekoj firmi, bila ona privatna ili državna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.