Izvor: B92, 25.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o amandmanima

Beograd -- Skupština Srbije završila večeras raspravu o amandmanima na predloženi Zakon o besplatnoj podeli akcija.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je na kraju rasprave da će zakon omogućiti uspostavljanje socijalne pravde, a s druge strane motivisaće sve građane da kontrolišu rad preduzeća čiji će akcionari biti. Parlament će sutra u 10 časova nastaviti rad raspravom o amandmanima na predložene izmene Zakona o javnim putevima.Na taj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vladin predlog podneta su tri amandmana.

Skupština bi sutra posle završetka rasprave o svim tačkama dnevnog reda trebalo da glasa o predloženom budžetu za 2008. godinu, izmenama Zakon o privatizaciji, o Predlogu zakona o pravu na besplatne akcije, kao i o izmenama Zakona o javnim putevima.

Poslanici će se izjasniti i o potvrđivanju Okvirnog sporazuma između Vlade Srbije i EU o pravilima za saradnju koja se odnosi na finansijsku pomoć EU Srbiji u okviru sprovođenja pomoći prema pravilima instrumeneta pretpristupne pomoći (IPA).

Nakon glasanja, parlament bi sutra trebalo da počne novu sednicu na kojoj će raspravljati o predloženoj rezoluciji o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije.

Početak te sednice zakazan je za 14 časova.

Skupština raspravljala o besplatnim akcijama

Skupština Srbije počela je jutros raspravu o amandmanima na Predlog zakona o besplatnoj podeli akcija. Na taj vladin predlog podneto je 58 amandmana.

Predloženim zakonom četiri miliona punoletnih građana Srbije moći će da računa na besplatne akcije šest javnih preduzeća.

Procenjeno je da bi svaki građanin koji do sada nije učestvovao u procesu privatizacije mogao da dobije akcije u vrednosti oko 1.000 evra, a zaposleni i bivši radnici u javnim preduzećima dobili bi akcije u vrednosti od 200 evra po godini staža.

Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić izjavio je da će besplatne akcije od privatizacije javnih preduzeća biti podeljene svim punoletnim građanima, "jer ta preduzeća nije gradila jedna, nego više generacija".

Mlađan Dinkić izjavio je danas da očekuje da će Zakon o besplatnoj podeli akcija biti usvojen sutra u Skupštini Srbije.

On je na okruglom stolu "Privatizacija javnih preduzeća javnom ponudom", održanom na Beogradskoj berzi, kazao da će javni poziv građanima za upis akcija biti raspisan najkasnije mesec dana od usvajanja zakona, odnosno do kraja januara.

Tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o besplatnoj podeli akcija, Dinkić je rekao da su javna preduzeća građena od samodoprinosa i poreza mnogih generacija i da je zato pravično da akcije budu svima jednako podeljene.

Oni koji su učestvovali u stvaranju tih preduzeća nisu među živima, ali su zato tu njihova deca i ona treba da imaju korist od toga, kazao je Dinkić.

Prema njegovoj oceni, ne bi bilo u redu da se akcije dele na osnovu radnog staža, "s obzirom da u Srbiji nekad nije lako naći posao". "Tehnički je mnogo jednostavnije da svi dobiju jednako", rekao je Dinkić.

On je napomenuo da će pravo na besplatne akcije imati svi koji su državljanstvo stekli danom stupanja na snagu tog zakona.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta smatra da nije najbolje rešenje da pravo na akcije imaju upisani u birački spisak jer, kako je navela, može da se desi da neko bude izbrisan sa spiska, kao što se to dogodilo sa sinom Tomislava Nikolića.

Poslanik sa liste Liberalno-demokratske partije Vladan Batić smatra da je predlog vlade "izraz popularizma" i da nikada neće biti primenjen "jer što se grbo rodi vreme ne ispravi".

Čim vlast bude promenjena, ovaj zakon će biti izmenjen ili će završiti u korpi za otpatke, rekao je Batić.

Sa dnevnog reda povučena četiri zakona

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da je Vlada sa dnevnog reda tekuće sednice Skupštine Srbije povukla četiri predložena zakona.

Sa dnevnog reda povučuni su Predlog zakona o budžetskom sistemu, izmene Zakona o porezu na dohodak građana, izmene Zakona o porezu na dobit preduzeća i izmene Zakona o republičkim administraivnim taksama.

Dinkić je za skupštinskom govornici o toj današnjoj odluci Vlade Srbije obavestio poslanike i naveo da je procenjeno da nema vremena da se obavi kvalitetna rasprava o amandmanima na te zakonske predloge.

Skupština je večeras produžila rad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.