Zauzdati inflaciju

Izvor: Blic, 26.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zauzdati inflaciju

Tokom cele prošle nedelje, Narodna banka Srbije intervenisala je na međubankarskom tržištu deviza prodajom po 10 miliona evra, tako da je tržište u petak po podne oživelo. Pratićemo dalja kretanja i, ako se likvidnost bude približila uobičajenoj, svoje učešće na tržištu svešćemo u okvire dnevnog otkupa od menjača - rekao je juče Radovan Jelašić, guverner NBS.



Govoreći povodom prve prezentacije izveštaja o inflaciji, Jelašić je naglasio da NBS >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << monetarnom politikom i aktivnijom ulogom na deviznom tržištu može na kratak rok da održi makroekonomsku stabilnost, ali i „da se na srednji i dugi rok ne može ni iz čega stvoriti nešto".

- Moram da upozorim na to da će ukoliko postojeći nivo stranih direktnih investicija i mogućnost zaduživanja znatno smanje, u dužem periodu će stići negativan račun, koji će morati da plate i privreda i stanovništvo. Ali sam siguran da to neće doći, pošto to nije u interesu Srbije - rekao je Jelašić.

Centralna banka neće odstupiti od plana da bazna inflacija u ovoj godini bude od tri do šest odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.