Zatvoreno dve trećine menjačnica – promet se srozao

Izvor: B92, 15.Maj.2023, 13:39

Zatvoreno dve trećine menjačnica – promet se srozao

Kao što su pre dvadesetak godina sa lica zemlje nestali obućari, bravari, šnajderi, tako su u noći 2022. na 2023. nestali – vlasnici menjačnica.

To je uglavnom bio porodični posao kojim su se bavili cijeli život. Dok su svi nazdravljali uvođenju evra, njima je evro ostao metafora za ispijenu čašu koja je u ustima ostavila gorak ukus. Oko dve trećine menjačnica zatvorilo je svoja vrata do Nove godine, piše Lider.

Na tržištu su ostali oni najhrabriji, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pomalo naivni, misleći da ipak ima nade, prenosi seebiz. Međutim, prema najavama, ta nada će se istopiti do kraja leta, najkasnije do kraja godine.

Deo zanatlija pad menjačkih poslova pokušava da nadomesti uvođenjem novih usluga poput kupoprodaje zlata i kriptomenjačnica, neke menjačnice uvele su plaćanje na daljinu, odnosno prenos novca (nešto poput Western Uniona), a neke ponudile uslugu preuzimanja paketa, kao pick-up lokacije za logističke kompanije. Međutim, za sada ništa od toga ne može da nadomesti dobru staru konverziju kuna u evre i obrnuto.

Na stranicama Hrvatske narodne banke (HNB) nalazi se popis licenciranih radnika u menjačnici koji su od Banke dobili odobrenje za obavljanje tih poslova. Prema njemu se može zaključiti da su više od 80 posto tih 'menjačnica' zapravo ekonomski subjekti s nekom sasvim drugom primarnom delatnosti, a menjački poslovi dođu im usput, kao dopuna drugih usluga.

Tako je na popisu menjačnica najviše hotela, kladionica i kazina, putničkih agencija, prevoznika, benzinskih pumpi itd. To potvrđuju i u HNB-u, dodajući da će ostalim ovlašćenim menjačima skorašnja turistička sezona odgovoriti na pitanje hoće li nastaviti da pružaju menjačke usluge.

"Pravnih osoba i obrta s odobrenjem u prethodne tri godine bilo je više od hiljadu (15. decembra 2022. odobrenje je imalo 1.080 pravnih osoba odnosno obrta). Dana 1. aprila 2023. prestalo je da vredi ex lege 711 odobrenja za obavljanje menjačkih poslova. Prestala su dda vrede po sili zakona jer njihovi korisnici Hrvatskoj narodnoj banci nisu dostavili ugovor o korišćenju zaštićenog programa zasnovanog na evru, za koji je Hrvatska narodna banka izdala sertifikat. Zato je 1. aprila 2023. na snazi bilo 310 odobrenja, odnosno toliko njih ima status ovlašćenog radnika u menjačnici – kažu u HNB-u.

Promet u menjačnicama, prema HNB-ovim podacima, sa 616 miliona evra u prva tri meseca 2022. ove je godine u istom razdoblju pao na 57 miliona evra, što je manje od deset posto (konkretno sedam i po posto) nekadašnjeg prometa koji su ostvarivale menjačnice u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.