Zatrovani paradajz – planuo

Izvor: Politika, 15.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatrovani paradajz – planuo

Povrće za koje se sumnja da je "filovano" pesticidima sada se analizira. – Nadležni još ćute

Istina je sve što ste čuli. Zato me ništa ne pitajte o tome šta će biti s onima koji su jeli taj paradajz. Kad su se posle ponoći, oko kvantaške pijace, pojavili šleperi s paradajzom, pa još kada je krenula cena od 80 do 100 dinara za gajbicu, samo sam rekao ocu: "Lele tato, ovi nas sve utepaše – propadosmo skroz".

Ovako je Rade Stanković, proizvođač povrća >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz Bogojevca kod Leskovca, juče na leskovačkoj kvantaškoj pijaci komentarisao od pre desetak dana iznenadnu pojavu šlepera iz Grčke sa sve paradajzom.

– Da se ne lažemo. Sve je bilo organizovano. Predvodili su ih oni koji "barataju sa paradajz" – veli Stanković, dodajući da su robu bili tako raspodelili da je ona bukvalno klizila iz kamiona u kamion, kombi, traktor i putnički automobil.

Zaposleni na kvantaškoj pijaci kažu da su te večeri primetili više šlepera i kamiona s paradajzom. Sve se dešavalo izvan kvantaške pijace tako da oni nisu imali uvida u to. Posao je do detalja bio razrađen, a cena je pala za više od šezdeset odsto i išla, na veliko, dva tri i pet dinara za kilogram.

Mirjana Sretković iz Turekovca, koja na kvantaškoj pijaci prodaje paradajz, krastavac i papriku koju proizvede njena porodica, kaže da je trebalo videti prave proizvođače kako su bili očajni. Sav njihov trud bio je pretvoren u bescenje.

– Svima nama bilo je sumnjivo kada su se pojavili šleperi iz Grčke. Mnogi su se organizovali, pa su šlepere istovarali na seoskim utrinama i parkinzima u okolini Leskovca, a onda svojim kamionima, leskovačke registracije, dovozili paradajz na kvantašku pijacu da ga prodaju kao svoj i ovde proizveden – kaže Mirjana. I dodaje da su joj se neke stalne mušterije žalile na stomačne tegobe.

Mirjana Sretković veli da je pre nekoliko dana grčki šleper došao u Turekovac, selo poznato po proizvodnji kvalitetnog povrća, gde je od poznatog proizvođača Miće Mitića kupio paradajz plaćajući 380 dinara za gajbicu. Od Mitića smo čuli da u vreme navale grčkog paradajza, koji je iznenada došao u Leskovac, nije prodavao robu. Sve to bilo mu je sumnjivo, jer kao dugogodišnji veliki proizvođač povrća zna šta je dobar paradajz.

Vesna Aleksić je kupila paradajz za osam dinara po kilogramu, i bio joj je čudan. Kiseo, unutra tamnozelen, kao kivi, i kao da je od plastike. Ona i njena ćerka imale su grčeve u stomaku, dok suprug, sin, svekar i svekrva nisu...

Kako smo saznali, lekarima u ovdašnjim ambulantama javljali su se građani sa stomačnim tegobama, ali se to smatra uobičajenom pojavom u letnjim mesecima.

A. Davinić

--------------------------------------------------------------------------

Inspekcija čeka rezultat analize

Poljoprivredna inspekcija još nema podataka da li su šleperi sa zatrovanim paradajzom umesto u Nemačkoj završili u Srbiji, a ova nedoumica biće razrešena tek kada budu gotovi rezultati laboratorijskih analiza, rekao je Stojan Arizanović, pomoćnik ministra poljoprivrede za inspekcijski nadzor. On je, takođe, dodao da "sumnja da bi neko usred Svetskog prvenstva u fudbalu poslao u Nemačku zatrovani paradajz", ističući da u leskovačkom kraju nema evidencija o eventualnim trovanjima građana.

Prema navodima pojedinih medija, desetine šlepera krcatih paradajzom nedavno su se iz Grčke zaputili ka Nemačkoj. Na putu ka ovoj zemlji, prošli su tranzitno kroz Srbiju, ali su neplanirano vraćeni sa nemačke granice. Tamošnja sanitarna inspekcija odbila je, navodno, da propusti pošiljku, jer je paradajz bio "pun pesticida, veštački dozreo i neukusan", pa je roba, na povratku ka Grčkoj, završila u Leskovcu.

Tamo je nakupcima prodata na veliko za male pare, da bi je ovi rasturili sve do kvantaša u Beogradu. Ubrzo je cena ovog povrća na leskovačkim pijacama pala na samo pet dinara, što je bio ogroman udarac za uzgajivače, ali i alarm da nešto nije u redu sa robom. Inspektori su, posle objavljivanja ove informacije, uzorkovali robu na svim većim pijacama od Leskovca do Beograda, laboratorijske analize biće gotove za pet dana.

– Radimo sve što je u našoj moći. Ne bežimo od nadležnosti ni od odgovornosti i želimo da se problem reši. Činjenica je, međutim, da roba koja je u tranzitu kroz zemlju ne podleže našoj inspekciji. Evidentira se samo na carini, na ulazu i izlazu iz zemlje, objasnio je Arizanović.

Prema njegovim rečima, problem je što carina ne vodi ovakve podatke, kroz informacioni sistem, po vrsti proizvoda. Njihove službe će morati da pregledaju dokumentaciju i ustanove da li se ta roba zaista vratila u Srbiju, za šta će carinicima, kako je rekao Arizanović, biti potrebno nekoliko dana.

– Ako je roba zaista završila u Srbiji, onda je pitanje ko je overio na carini izlaznice, jer su kamioni, u tom slučaju, bili prazni. Onda je naravno reč o nelegalnoj trgovini i tu će biti posla za MUP – rekao je naš sagovornik.

Kao jedno od objašnjenja iznenadne niske cene, u Ministarstvu poljoprivrede navode i to da leskovački kraj ima mnogo plastenika, da je ovo povrće "preko noći sazrelo" u velikim količinama što je, takođe, moglo da dovede do pojevtinjenja.

Od 1. juna do 14. jula ove godine u Srbiju je iz Makedonije, Crne Gore, Holandije i Turske "ušlo" preko granice oko 7,5 hiljada tona paradajza.

I. Ćuk

--------------------------------------------------------------------------

Carina istražuje

Osnovanost tvrdnje leskovačkih povrtara da su građani Srbije prošle nedelje pojeli 100 šlepera stranog paradajza punog pesticida vraćenog s nemačke granice, a koju su prenele neke beogradske novine, juče je proveravala i Uprava carine. Ali, kako je iz ove državne službe saopšteno, reč je "o kompleksnoj istrazi koja zahteva vreme, kao i saradnju s drugim organima."

Jedino što su juče iz informativne službe Carine mogli da saopšte javnosti jeste da je u periodu od 15. maja do 14. jula ove godine uvezeno 13.597.716 kilograma, u vrednosti 657.366.140 dinara.

Kako nam je rečeno, nadležne službe Uprave carina nastaviće da istražuju da li je 100 šlepera bljutavog paradajza zaista završilo na "kvantašima" u Srbiji.

Al. M.

[objavljeno: 15.07.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.