Zašto tinejdžeri kuliraju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2015, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto tinejdžeri "kuliraju"

Ne uzimajte svom tinejdžeru sve za zlo. Njegov mozak, jednostavno, drugačije funkcioniše od mozga odrasle osobe – savetuju psiholozi roditeljima dece koja su pubertetu. U tom dobu su, inače, najčešći nesporazumi između roditelja i dece.

Odraslima je teško da shvate to što dete donosi glupe odluke, što nije u stanju da planira ni deset minuta unapred, ne vidi dalje od vlastitog nosa, ne ume da tumači izraze lica roditelja, ili što ispoljava slabu samokontrolu. Imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << utisak da više misli hormonima nego glavom, a kad treba nešto da uradi, kao da ima dve leve ruke

Za takvo ponašanje tinejdžera medicina ima objašnjenje. To je doba kada mozak još nije u stanju da funkcioniše kao kod odraslih.

Neurolozi su otkrili da temeni režnjevi, zaduženi za obradu auditivnih, taktilnih i vizuelnih signala, u tinejdžerskom dobu još sazrevaju. Dakle, veze koje daju smisla različitim informacijama još se uspostavljaju oko šesnaeste godine.

Centri za jezik i kontrolu emocija, koji se zovu čeoni režnjevi, dostižu maksimum, takođe, sa oko 16 godina. Zato nije čudo što za tinejdžere ne možemo da kažemo da su obrazac emocionalne zrelosti.

Istraživanja u neurološkoj bolnici u Bostonu pokazuju da mnogi tinejdžeri nisu u stanju da čitaju osećanja s lica drugih ljudi. Oblasti mozga koje, kod odraslih, reaguju kada pročitaju strah u nečijem izrazu lica, kod tinejdžera ostaju gotovo potpuno pasivne.

Time možemo da objasnimo zašto pubertetlija ostaje "mrtav-hladan" kada mu uputite "ubitačan" pogled.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.