Zašto su osiguravajuće kuće otkupile dve trećine srpskih obveznica

Izvor: RTS, 29.Jan.2020, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto su osiguravajuće kuće otkupile dve trećine srpskih obveznica

Srbija je danas prvi put izdala obveznicu sa rokom dospeća od 20 godina. Celokupna emisija vredna 150 miliona evra prodata je na prvoj aukciji. Potražnja stranih i domaćih investitora bila je za četvrtinu veća od ponude, što ukazuje na poverenje u ekonomsku i monetarnu politiku Srbije.
Obveznicu čijom prodajom je država uzela evre sada, a vratiće ih 2040. godine uz kamatu od tri odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kupci su prepoznali kao dobro i sigurno ulaganje.

"Danas smo dobijali ponude sa ispod tri odsto na dvadesetogodišnje obveznice. Znate koliko je onda to poverenje u srpski finansijski sistem? Nismo mogli da se odbranimo od stranih finansijskih investitora koji imaju toliko poverenje u naše javne finansije da nam daju niske kamate za 20 godina", kaže predsednik Aleksandar Vučić.
Osiguravajuće kuće kod nas su decenijama iščekivale takvu ponudu kao najsigurnije ulaganje novca prikupljenog prodajom polisa. Procenjuju da su, kako se očekivalo, te kompanije otkupile dve trećine ponuđenih obveznica.
"Te obveznice su fundamentalno važne za naše klijente, za osiguravače koji mogu da investiraju sredstva, na kraju su važne za čitavo naše društvo, jer od tog novca može da se investira u infrastrukturu i poboljša život svima nama", navodi Kristof Cetl, direktor "Grave osiguranja".
Prošle godine Srbija se vratila na međunarodno tržište kapitala sa dve emisije obveznica – od milijardu evra sa kamatom 1,6 odsto i 550 miliona evra uz još nižu kamatu 1,2 odsto. Bile su to desetogodišnje hartije, za ove dvostruko duže ročnosti kamata je očekivano viša.
"Sa druge strane, ovo je dobra vest iz ugla našeg državnog budžeta, jer će popraviti ročnu strukturu našeg javnog duga, pošto se radi o 20 godina. Pogotovo u ovim prvim godinama koje slede i smanjiti pritisak na troškove servisiranja javnog duga", objašnjava ekonomista Zoran Grubišić.
Sledeći korak je do sada najdugoročnija dinarska obveznica. Poznavaoci kažu da je upravo ta najava doprinela da se nekoliko naših obveznica nađe na listi za prestižni Morganov indeks državnih obveznica zemalja u razvoju.
"Videćemo kako će dinari proći, na 12 godina idemo sa dinarima. Zamislite da vam je neko rekao da idete u dinarima u bivšoj Jugoslaviji, ne znam kojoj Jugoslaviji, u Srbiji bilo kada da idete na 12 godina i da bude niska kamatna stopa. To onda znači da je jako veliko poverenje u našu privredu, našu ekonomiju i finansije", ističe Vučić.
Dinarizacija je prioritet i zato država planira da tim obveznicama prikupi više, 100 milijardi dinara. Državne hartije su jedan od načina finansiranja najavljenog petogodišnjeg investicionog plana kod nas teškog 12 milijardi evra.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"PLANULE" OBVEZNICE NA 20 GODINA Više od 50 ponuda i 44 svetske kompanije pokazale da znaju šta će biti sa Srbijom u 2040.

Izvor: Blic, 30.Jan.2020, 12:07

Sa 56 strana širom sveta juče su stizali zahtevi za kupovinom srpskih obveznica na 20 godina. Država je prihvatila 44 ponude, a srpske obveznice, u koje je trebalo verovati s obzirom na istorijski najduži rok dospeća kupila su na kraju 44 investitora - po pet banaka i fizičkih lica, 18 kastodi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.