Zašto još nisam dobio 100 EVRA, u kom ROKU moram da podignem NOVAC i da li ga država povlači sa računa?

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Maj.2020, 13:46

Zašto još nisam dobio 100 EVRA, u kom ROKU moram da podignem NOVAC i da li ga država povlači sa računa?

Ovo su odgovori na pitanja koja muče dobar deo građana Srbije.

Tri su najčešća pitanja kada govorimo o novčanoj pomoći države građanima. Kada ću dobiti novac, u kom roku moram da ga podignem, i da li država ukoliko to ne učinim u narednih nekoliko meseci, ima pravo da ga povuče sa računa.

Odgovori su sledeći - ukoliko ste ispravno popunili prijavu novac možete očekivati najkasnije do 7. juna kada je i poslednji rok države za isplatu. Redosled isplate >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ne zavisi od toga kada ste se prijavili, već od banke u kojoj imate račun. Praktično, država odlučuje o bankama na čije će račune puštati novac danas, sutra ili neki drugi dan.

Takođe, moguće je i da se novac na račune jedne banke pušta u nekoliko turnusa tokom nekoliko dana, što je i odgovor na pitanja poput - zašto sam ja dobila sto evra, a nije moj suprug koji je u istoj banci i koji se prijavio za pomoć isti dan kao i ja.

Odgovor na pitanje u kom roku moram da podignem novac i da li država, ukoliko to ne učinim u narednih nekoliko meseci, ima pravo da ga povuče sa računa, dobar je iz ugla mnogih građana - i onih koji žive u inostranstvu i onih koji nemaju račune u bankama, a dobiće namenski, ali i najstarijih koji novac dižu isključivo lično.

Kako su potvrdili u Ministarstvu finansija - novac stoji na računu dok ga vlasnik ne podigne. Praktično, rok za podizanje novca ne postoji i država ne može da ga povuče.

- Važna informacija je i to, da ako je lice preminulo, novac će se naći u njegovoj ostavinskoj masi - potvrdili su u resornom ministarstvu.

Novac, u prevodu ne može niko da vam "otme".

Da li sam se prijavio dobro?

Ako pri proveri statusa prijave za 100 evra građanin dobije poruku da je sve u redu sa prijavom, to znači da su uneti podaci o fizičkom licu prošli neophodne validacije, i da fizičko lice zadovoljava uslove propisane Uredbom, odnosno da je reč o državljaninu Republike Srbije, da ima aktivno prebivalište i važeću ličnu kartu.

Građani koji nisu obavešteni od banke da im je uplata legla na račun, u dva koraka mogu da provere da li je novac uplaćen.

Prvo, potrebno je da posetite sajt: https://idp.trezor.gov.rs/. Na ovom sajtu postoji opcija "Provera statusa prijave". Potrebno je da ubacite svoje podatke JMBG i broj lične karte i dobićete obaveštenje da li vas novac očekuje ili ne.

Ko sve ima pravo na 100 evra

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 100 evra imaju svi punoletni državljani Republike Srbije koji na dan 24. aprila 2020. godine, kada je stupila na snagu Uredba o formiranju privremenog registra i načinu uplate jednokratne novčane pomoći svim punoletnim državljanima Republike Srbije u cilju smanjivanja negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije, sa važećom ličnom kartom.

Pravo na 100 evra imaju i državljani koji su rođeni u Republici Srbiji, sa prebivalištem u Srbiji, a koji su radili i primaju penziju iz inostranstva. I oni moraju da se prijave preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt centra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Bez brige, vaš novac je siguran: Do kada morate da podignete 100 evra sa namenskog računa?

Izvor: B92, 28.Maj.2020

Beograd -- Oko pola miliona građana dnevno dobije 100 evra finansijske pomoći od države...Pitanje koje ovih dana muči mnoge je šta će se desiti sa novcem ako su se odlučili da im isti bude isplaćen na namenski račun...B92.net je u Ministarstvu finansija dobio informaciju da ne postoji rok do...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.