Zašto je wellness industrija u usponu

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2024, 11:07

Zašto je wellness industrija u usponu

Wellness industrija obuhvata proizvode, usluge i prakse usmerene na poboljšanje kvaliteta života pojedinaca.

Globalni porast interesovanja za wellness industriju proizlazi iz sve veće svesti o važnosti očuvanja zdravlja i ravnoteže između fizičkog i mentalnog zdravlja.

Povećana društvena svest, tehnološke inovacije, promene u radnom okruženju i kulturni trendovi doprinose rastućem interesovanju za wellness kao integralnom delu savremenog života.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Wellness je holistički pristup očuvanju i unapređenju opšteg zdravlja, koji obuhvata fizički, mentalni, emocionalni i socijalni aspekt života. Ova filozofija teži postizanju balansa između tela, uma i duha, sa fokusom na preventivnim merama i promociji zdravih životnih navika.

Aktivnosti povezane sa wellnessom uključuju zdravu ishranu, redovno vežbanje, pravilno upravljanje stresom, mentalnu relaksaciju, socijalnu interakciju i druge navike koje podržavaju zdrav životni stil. Wellness takođe obuhvata sveukupno zadovoljstvo životom koje se postiže unapređenjem kvaliteta života pojedinaca.

U današnjem društvu porast svesti o važnosti wellnessa rezultirao je globalnim interesovanjem za wellness industriju, koja nudi raznolike proizvode, usluge i pristupe kako bi ljudima pomogla da postignu i održe optimalno zdravlje.

Ova industrija obuhvata sektore kao što su fitnes i rekreacija, zdrava ishrana, mentalno zdravlje, spa i estetski tretmani, wellness turizam, holističke terapije, tehnologije za praćenje zdravlja i mnoge druge oblasti.

Prema izveštaju organizacije The Global Wellness Institute iz 2023. godine, globalna wellness industrija dostigla je vrednost od 5,6 biliona dolara, a predviđa se da će ta vrednost do 2027. godine porasti na 8,5 biliona.

Wellness industrija je u usponu zbog rastuće svesti o značaju očuvanja zdravlja i celokupnog blagostanja. Globalni trendovi ukazuju na promene u životnim stilovima, uz povećanu potrebu za preventivnim pristupom zdravlju.

Tehnološki napredak omogućava pristup informacijama o wellnessu, dok društvene mreže šire svest o raznovrsnim wellness praksama.

Promene u radnom okruženju sa povećanim fokusom na dobrobiti zaposlenih dodatno podržavaju rast ove industrije. Potreba za relaksacijom, balansom između poslovnog i privatnog života, kao i rastući interes za holistički pristup zdravlju, podstiču raznolike sektore u okviru wellness industrije.

Wellness je postao stil života, a industrija se prilagođava, nudeći inovativne proizvode i usluge.

Na društvenim mrežama sve je veći broj kozmetičkih salona, frizerskih salona, spa centara i teretana koji promovišu svoje usluge. Zbog sve većeg značaja koji wellnes industrija ima u savremenom svetu, potreba za kvalifikovanim pojedincima koji će pružati kvalitetne usluge takođe je u porastu.

Traženi poslovi u ovoj dinamičnoj industriji uključuju masere, lične trenere, nutricioniste, kozmetičare, wellness konsultante, spa terapeute, kao i menadžere u oblasti wellnessa. Za jedan deo poslova u wellness industriji kvalifikacije je moguće steći putem kurseva i obuka.

Primera radi, kursevi za masere pružaju potrebno znanje o terapeutskim tehnikama i anatomiji, omogućavajući polaznicima da steknu sertifikate i licence za pružanje profesionalnih usluga masaže. Slično tome, da biste postali lični treneri, neophodno je da završite kurs koji obuhvata obuku iz oblasti vežbanja, ishrane i odnosa sa klijentima.

Velika prednost wellness industrije ogleda se u tome što se stiču praktične veštine koje možete primenjivati bilo gde u svetu. Naravno, ukoliko želite da se zaposlite izvan Srbije, potrebno vam je poznavanje engleskog jezika ili jezika zemlje u kojoj želite da poslujete.

S obzirom na globalni trend sve veće svesti o zdravom načinu života, wellness industrija ima perspektivu dugoročnog razvoja. Kombinacija potražnje potrošača, podrške poslovnog sektora, tehnoloških inovacija i kontinuiranog rasta interesovanja za wellness čini ovu industriju ekonomski održivom i atraktivnom za investicije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.