Zašto je paljenje hrvatske zastave u Vinkovcima uznemirujuća vijest?

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Avg.2015, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je paljenje hrvatske zastave u Vinkovcima uznemirujuća vijest?

KOLUMNA - Iako se po Vinkovcima pričalo već u utorak kako je na dječjem igralištu na Trgu Josipa Runjanina, gotovo u najstrožem središtu Vinkovaca, u noći s ponedjeljka na utorak zapaljena hrvatska zastava, oprezniji Vinkovčani nisu vjerovali sve dok to nije potvrdila policija kratkim priopćenjem kako

"provode kriminalistička istraživanja s ciljem pronalaska počinitelja i svih okolnosti vezanih za događaj".


Po prvi put se dogodilo da je u Vinkovcima, "Vratima >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Hrvatske" kako se grad na Bosutu nazivao za Domovinskog rata jer je pred ovim gradom zaustavljena tzv. JNA, zapaljena hrvatska zastava.

Doduše, ne pamti se da je ikada zapaljena i srpska zastava pa ni za najžešćih bombardiranja i granatiranja grada u jesen i zimu 1991. Bilo je u

Vinkovcima do sada slučajeva ispisivanja neprimjerenih napisa na, primjerice, Parohijski dom u kojemu stoluje vinkovački prota Predrag Azap, mlađi svećenik koji se pokušava, za razliku od većine vinkovačkih Srba, reintegrirati u društvo u kojemu službuje pa ga se može vidjeti na svim priredbama Vinkovačkih jeseni kako uživa uz tamburaše.

Vijest da je hrvatska zastava zapaljena, primjerice, u Trpinji (selo s većinskim srpskim stanovništvom kod Vukovara) na zgradi pošte ili Općine, nije neka vijest. Nije nikoga posebno iznenadilo ni nedavno paljenje zastave u vukovarskom naselju Lužac gdje je do rata bilo pola Hrvata, pola Srba, a takav odnos je uz manje korekcije, i danas, a još manje kada je iste noći jednom od trojice Hrvata koji žive u Pačetinu, selu u kojemu je odrastao i živio ratni zločinac na umoru, Goran Hadžić, s obiteljske kuće skinuta i, vjerojatno, zapaljena hrvatska zastava. Na njegovu kuću su oni što su skinuli zastavu, napisali kako je tu, u Pačetinu, nedaleko Vukovara, "Srbija" i neka se seli iz ovog sela gdje Srbi čine većinu, a sve to garnirano s četiri ćirilična s.

*Poruka jasna da ne može biti jasnija, ali kakva je poruka paljenje hrvatske zastave usred Vinkovaca, gdje su, prisjeća se i sadašnji srpski premijer, Aleksandar Vučić, dok je još bio "aktivni" pripadnik Delija, uvijek dobijali batina "od ustaša" na željezničkom kolodvoru ili kamenje kod podvožnjaka, pa i onaj dan kada su u Maksimiru izbili neredi najavljujući skori rat. Kada su mi zbog pisanja neki Srbi iz Mirkovaca u ljeto 1991. prijetili da će mi slomiti kičmu i baciti me u Bosut, nisam bio posebno uplašen (više sam se bojao njihovih granata od kojih su tri pogodile i moju kuću) jer teško mi je bilo povjerovati da je netko od njih toliko hrabar pa doći u to vrijeme na Trg Josipa Runjanina. Zato mi je, dok policija ne otkrije počinitelja, teško prihvatiti da je ovu zastavu netko zapalio na tom Trgu, i to na travnjaku dječjeg igrališta, okruženom pet-šest stambenih zgrada, među kojima i braniteljskim, nekoliko obiteljskih kuća u kojima stanuje, primjerice, ratni zaposvjednik HOS-a i vukovarski branitelj te šest-sedam kafića koji rade do kasno u noć.

Lokalna Vinkovačka televizija koja je prva objavila vijest o paljenju hrvatske zastave usred Vinkovaca, donosi i amatersku fotografiju nagorjele

zastave naslonjenu na penjalicu dječjeg igrališta što će, valjda, pomoći policiji pri otkrivanju počinitelja. No, koliko me pamćenje služi, do sada počinitelji sličnih incidenata nisu bili nikada otkriveni pa se ne treba ni za ovaj slučaj previše nadati.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.