Zašto cene mesa stalno idu gore-dole?

Izvor: N1 televizija, 12.Jan.2017, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto cene mesa stalno idu gore-dole?

Kilogram pilietine uoći praznika koštao je 190 dinara, kilogram svinjetine 320. Reč je o sezonskim sniženjima, posle kojih sledi vraćanje cena na stari nivo, a neretko i poskupljenje. Cene osciliraju i po 200 dinara za istu kategoriju mesa, u veoma kratkom periodu. Koji su uzroci promene cena, a kakve posledice?

Potrošači zadovoljni, uzgajivači na gubitku. To je, kažu stručnjaci, najjednostavniji odgovor na pitanje kako se uzgajivačima isplati da tovljenike i živinu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prodaju po izuzetno niskim cenama.

"To je ono o čemu naši farmeri često pričaju i to je glavni kamen spoticanja, da jedan period imaju zaradu, jedan period nemaju. Često se ne računa ljudski rad kao klasifikacija u ekonomskoj ceni koštanja mesa", objašnjava Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

A cenu pilećeg i svinjskog mesa određuju troškovi uzgajanja koji zavise od poljoprivredne sezone, i kretanja na međunarodnom tržištu. Ne manje važan udeo u ceni imaju i trgovačke marže, kao i akcije koje trgovci nude, a koje uzgajivači moraju da prate,objašnjavaju u Privrednoj komori.

"Svedoci smo raznih akcija kao potrošači. Da jednog dana ista kategorija mesa, istog kvaliteta, recimo razlika 200 dinara, a tolike oscilacije su prosto neshvatljive", kaže Budimović.

Da bi tržište pilećeg i svinjskog mesa bilo stabilnije, potrebno je obezbediti njegov veći izvoz, više ga koristiti u prerađivačkoj industriji i uvesti novi pravilnik o oceni kvaliteta. Ipak, ni to nije dovoljno, bez pomoći države

"Pre svega, država mora da pronađe neke mehanizme i novim subvencijama da pomogne proizvođačima mesa, jer naravno konkurencija je surova pre svega u zemljama koje su potpomognute od strane država", kaže Ivan Nikolić.

U državnoj kasi, dodaje on, mora biti dovoljno novca za podsticaje poljoprivrednicima, posebno ako se ima u vidu da je poljoprivreda označena kao oblast od strateškog značaja.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.