Izvor: B92, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita potrošača - uslov za EU

Beograd -- Jedan od uslova za potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU jeste i program zaštite potrošača.

Vlada će do kraja ove godine usvojiti nacionalni program zaštite potrošača od 2007. do 2012. godine. Ukoliko trgovci neće da uvaže reklamaciju ili je na računu pogrešno obračnunata cena usluge, potrošači mogu da ih prijave inspekciji i udruženju za zaštitu prava potrošača.

Do sada se pokazalo da je u 70 odsto slučajeva žalba potrošača opravdana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali je mali broj onih koji se izborio za zaštitu svojih prava.

Potrošači se najčešće žale na to da ne znaju šta kupuju jer cene nisu istaknute, deklaracije nema, a kada je roba oštećena, trgovci neće da uvaže reklamaciju.

Problem je što potrošači nisu dovoljno informisani i retko pokušavaju da ostvare svoja prava. Malo je onih koji znaju kome da se obrate za pomoć ako nisu zadovoljni uslugama ili kvalitetom proizvoda.

Oštećeni građani uz pomoć udruženja potrošača najčešće mogu ostvariti vansudsko poravnanje u sporu sa trgovcima ili proizvođačima. Sudska zaštita je neefikasna i spora.

"Jedan potrošač je dobio paletu novih proizvoda i novčanu nadoknadu, mi se zalažemo za vansudsko poravnanje", kaže Goran Papović, potprdesednik Nacionalne organiazcije potrošača.

U Ministarstvu trgovine kažu da potrošači sve više zovu njihove inspektore i da je to počelo da daje dobre rezultate: "Primera radi, bilo je puno kritika zbog telefonskih kvizova i mi samo sada uveli da svako na svom računu dobije tačno koliko ta usluga košta", objašnjava Bojan Dimitrijević, ministar trgovine.

Ipak, u postojećem Zakonu o zaštiti potrošača ima i nelogičnosti.

Tako recimo, potrošač sam mora da dokazuje da je proizvod neispravan. Dok se u Srbiji tek uvodi veća zaštita potrošača, u Evropi i Americi potrošač je uvek u pravu, a stavovi njihovih udruženja ponekad utiču i na rad samih Vlada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.