Zaštita bilja važna je za sve nas

Izvor: B92, 25.Apr.2014, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita bilja važna je za sve nas

Udruženja proizvođača sredstava za zaštitu bilja - SECPA odgovrilo na tvrdnje Uprave za zaštitu bilja ministarstva poljoprivrede povodom polemike o pesticidima.

Naime,pre 2 dana SECPA je saopštila da je u Srbiji je registrovano oko 800 sredstava za zaštitu bilja, od čega je oko 40 odsto rizično po zdravlje ljudi, što je juče demantovala Uprava ministarstva poljoprivrede navodeći da su svi pesticidi registrovani na osnovu valjane dokumentacije i da uskoro sledi donošenje novog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakona o sredstvima za zaštitu bilja.

Udruženja proizvođača sredstava za zaštitu bilja u Srbiji u novom saopštenju ističe da je dobro što Uprava za zaštitu bilja inicira donošenje novih propisa koji će biti usklađeni sa propisima EU, ali ističe da se pre toga moraju prmeniti odredbe postojećeg zakona.

Udruženje SECPA smatra da je sporan član 86 stav 3 Zakona o sredstvima za zaštitu bilja koji kako tvrde mora da se povuče kao i da se više ne odlaže puna primena odgovarajućeg Zakona iz 2009. godine.

"Tražimo da prioritet zakonodavca bude zdravlje ljudi, životinja i životne sredine i da se Zakon primenjuje na bazi jedinstvenih principa, da se podiže standard prilikom procene sredstava za zaštitu bilja, hitno ukidanje preparata registrovanih bez kompletne dokumentacije", saopštava to Udruženje.

Oni još jednom upozoravaju da nadležni kada je reč o pesticidima nemaju adekvatnu procenu ekvivalenostni aktivne materije niti se vrše provere sadržaja nepoznatih nečistoća u Srbiji, koje su se međutim pokazale kao prisutne prilikom analiza u nezavisnim laboratorijama. SECPA ukazuje da je o tim nalazima Uprava za zaštitu bilja bila obavestena.

SEPCA tvdir da se procena ekvivalentnosti u Srbiji ne radi na adekvatan način i prema standardima koji važe u EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.