Izvor: Glas javnosti, 07.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zastava“ prodaje mašine

KRAGUJEVAC - Sindikalci „Zastava automobila“ još nisu dobili pojašnjenja oko realizacije socijalnog programa za radnike koji treba da napuste fabriku. - Danas je trebalo da počne upoznavanje radnika o mogućim opcijama zadržavanja ili napuštanja posla, ali se kasni. Dodatnu nervozu izazvala je najava rasprodaje „Zastavine“ imovine - izjavio je Zoran Mihajlović, predsednik sindikata „Zastava automobila“, povodom izjave zamenika gradonačelnika Kragujevca Nebojše Zdravkovića da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je desetak inostranih kupaca zainteresovano za mašine i opremu koje će zbog ugovora sa „Fijatom“ biti iseljene iz pogona. Prema njegovim rečima, još je aktuelan program sa Rusima, i na postojećoj liniji zupčanika i termičkoj obradi moglo bi da se zaposli 300 do 500 radnika.

- Te linije se verovatno prodaju da bi se obezbedile pare za realizaciju socijalnog programa, a radnici će na ulicu. Mi to nećemo da dozvolimo i tražićemo da se proizvodnja dislocira, a radnici uposle - kaže Mihajlović. On je naglasio da se „Fijat“ izjasnio šta mu je potrebno i da on neće ni ulaziti u priču o sudbini postojeće opreme za domaći program proizvodnje automobila.

- Ne znači da ono što nije potrebno „Fijatu“ ne treba nikom drugom. Ako je nešto dobro Slovencima koji žele da kupe liniju zupčanika, zašto bismo to prodavali ili zašto da te mašine završe u smederevskoj železari - kaže Mihajlović i dodaje da, ako se pokuša sa rasprodajom imovine, nije isključeno da će radnici blokirati fabriku, a time i ugroziti ugovor sa „Fijatom“.

Prema njegovim rečima, uskoro će se održati sastanak sa „Zastavinim“ kooperantima kako bi se videlo šta sa onim firmama koje su „Zastavu“ pratile na dosadašnjim programima. NJihova sudbina je, prema rečima sindikalca, zasada neizvesna.

Lokalnoj upravi u Kragujevcu javilo se više od 10 kompanija iz Srbije i inostranstva koje su zainteresovane za kupovinu postojeće opreme i mašina iz fabrike automobila. Zdravković je rekao je da su kompanije najviše zainteresovane za „kompletne proizvodne linije koje imaju univerzalnu primenu“. - Kompanija iz Slovenije zainteresovana je za liniju zupčanika, a zatražene su i linije za termičku obradu - rekao je Zdravković i dodao da će u narednih 10 dana biti doneta odluka da li će se prodavati pojedinačne mašine ili kompletne proizvodne linije.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

U „Zastavi“ prete pobunom

Izvor: Kurir, 07.Okt.2008

KRAGUJEVAC - Sindikalci „Zastava automobila“ ni pismeno ni usmeno nisu dobili pojašnjenja o realizaciji socijalnog programa za radnike koji treba da napuste fabriku, a dodatnu nervozu izazvala je najava rasprodaje imovine, izjavio je Zoran Mihajlović, predsednik sindikata „Zastava automobila“,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.