Zastava: Duži rok za izjašnjavanje

Izvor: B92, 23.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastava: Duži rok za izjašnjavanje

Kragujevac -- Rok za prijavljanje radnika fabrike "Zastava automobili" za dobrovoljni odlazak iz fabrike uz ponuđen socijalni program produžen je do 24. aprila.

Veliki broj radnika nije bio informisan da je u toku izjašnjavanje, kaže zamenik predsednika Samostalnog sindikata Zoran Marković.

Prema njegovim rečima, od 13. aprila kada je počelo prijavljivanje radnika 260 zaposlenih se izjasnilo za neku od ponuđenih opcija socijalnog programa, koje su iste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i krajem prošle godine kada je fabriku dobrovoljno napustilo 915 radnika, pod uslovom da im se uplati radni staž za protekle dve i po godine.

Radnicima koji imaju pet godina do penzije ponuđena je jednokratna otpremnina u iznosu od šest prosečnih plata u republici i 60 odsto zarade koju bi dobijali posredstvom Nacionalne službe za zapošljavanje. Druga opcija je da radnici koji imaju deset i više godina staža dobiju 300 evra po godini staža.

Prijavljivanje radnika za dobrovoljni odlazak iz fabrike usledilo je nakon što je država Srbija potpisala strateški ugovor sa italijanskim Fijatom o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku "Zastava automobili".

Prvi krug prijavljivanja radnika da napuste fabriku uz ponuđene opcije socijalnog programa bio je održan krajem prošle godine, kada se 915 njih izjasnilo za neku od opcija socijalnog programa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.