Zaslađeni Kopaonik

Izvor: Politika, 15.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaslađeni Kopaonik

Miodrag Kostić će, sva je prilika, svom poslovnom carstvu dodati i „Geneksove” hotele na Kopaoniku – „Grand”, „Sunčane vrhove”, restoran „Zvrk”, a u paketu idu i 102 apartmana koje su koristili zaposleni. Sve to po ceni nešto višoj od 23 miliona evra, jer je za hotelski kompleks jedini dao ponudu na aktuelnom tenderu.

Zaposlenima budući gazda nije nepoznat. Ovaj biznismen zimuje, sa decom, na Kopaoniku već godinama. Tamo se oseća >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kao kod kuće.

Kostić je jedan od najeksponiranijih poslovnih ljudi u Srbiji. U javnosti je postao poznat po jednoj od prvih privatizacija, kada je za po tri evra kupio tri šećerane, posle čega je prozvan „kraljem šećera”. Nazivan je i „nosačem kovčega”, jer je na sahrani Zorana Đinđića bio jedan od onih koji su izneli njegov kovčeg iz kapele.

Pre nekoliko godina za njim je bila raspisana poternica, jer se nije odazvao pozivu da dođe na razgovor u Odsek za suzbijanje privrednog kriminaliteta novosadske policije. Uhapšen je na crnogorsko–hrvatskoj granici, potom priveden u Novi Sad i zatim pušten posle nekoliko sati kao da za njim nikada nije ni bila raspisana poternica. Optužen je da je neovlašćeno prodao 6.000 tona šećera koji je bio u vlasništvu NIS-a, i na tome zaradio tri miliona evra, i da je pogrešno prikazao nabavku polovne opreme za preradu šećerne repe od hrvatskog preduzeća „Belje”. Međutim, ove optužbe nisu imale sudski epilog. Označen je i kao isključivi krivac za „šećernu aferu” kada nam je EU stopirala beneficirani izvoz šećera.

Miodrag Kostić je do 2000. godine bio direktor DS-a, a posle petooktobarskih promena, bar javno, nije se eksponirao u političkom životu. Venčani kum je Nenada Čanka, lidera LSV. U javnosti je dovođen u vezu s mnogim bivšim i sadašnjim političarima, takođe i s Milom Đukanovićem, ali i s ljudima iz podzemlja, kao što je Nenad Opačić, označen kao glavni narkodiler u Novom Sadu i saradnik zemunskog klana. Kostić je na prozivke odgovorio da je Opačić oženjen sestrom njegove bivše žene. „Pa, je l’ mislite da mogu da ne poznajem muža moje svastike? Naravno da sam ga poznavao. Ali to ne znači da smo se bavili istim poslom.”

Njegovu imperiju sada sačinjava tridesetak preduzeća. Šećerane je pre nekoliko godina prodao nemačkom „Nordcukeru”, ali poljoprivredu nije napustio. U Vojvodini je kupio šest poljoprivrednih preduzeća i time postao vlasnik 11.000 hektara. Poljoprivredni biznis je proširio i na Ukrajinu, gde obrađuje stotinak hiljada hektara. Bavi se i građevinarstvom, gradio je ekskluzivne stanove po Novom Sadu. Bio je suvlasnik poslovnog centra „Ušće”, a svoj deo je prodao Petru Matiću, vlasniku „MPC Propertiza”. Sa Filipom Cepterom učestvovao je na tenderima za prodaju „Geneksovog” hotela „Kontinental” i IMT-a. Odnedavno je suvlasnik i preduzeća „Beogradelektro”. Ima svoju brokersku kuću.

Kostić se 2005. godine plasirao na 100. mesto liste najbogatijih u istočnoj Evropi koju pravi poljski magazin „Vprost”, ali kao biznismen iz Crne Gore. Posle toga ga na listi nije bilo.

Miodrag Kostić je rođen u Vrbasu, u prosečnoj, radničkoj porodici. Ekonomski fakultet završio je u Subotici. Privatan biznis započeo je otvorivši odžačarsku radnju.

Jovana Rabrenović

[objavljeno: 16/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.