Izvor: B92, 02.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zasedala Vlada

Beograd -- Od sutra bi, prema rečima ministra finansija Mlađana Dinkića, akcize na naftne derivate trebalo da budu niže za tri dinara.

Time će se obezbediti redovno snabdevanje gorivom nakon više dana haosa na pumpama. Osim toga, Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila i program kreditiranja biznisa u tri najugroženija grada- Kragujevcu, Boru i Vranju.

Iako je poslednjih dana većina privatnih pumupi prodavala gorivo po većim cenama, prema rečima ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dinkića, na Ministarstvu energetike je da odluči da li je to bilo u skladu sa zakonom. Dinikić smatra da je loše snabdevanje dizelom, ali i drugim derivatima, rezultat monopola u naftnoj privredi Srbije i da će situacija biti mnogo bolja kada se NIS privatizuje.

U međuvremenu, u Skupštini Srbije usvojene su izmene Zakona o akcizama, koje bi trebalo da potpiše predsednik Srbije Boris Tadić.

"Ja sam siguran da će još večeras predsednik Tadić poptisati taj zakon, jer se s njim uvodi redovno snabdevanje gorivom, a već od sutra bi moglo da stupi na sangu umanjenje akciza", kaže Dinkić.

Za otvaranje malih i srednjih preduzeća, kao i modernizaciju postojećih u Kragujevcu, Boru i Vranju, država će odobravati petogodišnji kredit, s kamatom od 0,5 odsto, čija će visina, prema rečima ministra privrede Predraga Bubala, zavisiti od broja novih radnih mesta. "Ukoliko se zapošljava do 24 radnika, kredit je 15 miliona dinara, ako se zapošljava od 25 do 50- 25 miliona, ako se zapošljava od 50 do 99 osoba kredit je 35 miliona dinara, a za više od 100 osoba kredit nema ograničenja", objasnio je Bubalo.

Vlada je odlučila i da se PDV sa 18 smanji na 8 odsto, i to za novoizgrađene stanove, meso, ribu, lekove i ulaznice, a potpuno ukine za humanitarnu pomoć i donacije. Ministar Dinkić naveo je da će biti preduzete sve mere da odstupanje od planirane inflacije bude minimalno, jer je u prvih pet meseci inflacija bila 7,1 odsto, što je za dva procenta manje od planirane za čitavu godinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.