Trivunac: Privredna saradnja sa Mađarskom u usponu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2019, 04:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivunac: Privredna saradnja sa Mađarskom u usponu

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac poručio je danas u Budimpešti, na poslovnom forumu Srbija - Mađarska, da dve zemlje treba da pojačaju ekonomsku saradnju i pozvao mađarske investitore da ulažu u Srbiji kroz proces privatizacije i stečaja, kao i grinfild investicije.

Trgovinska razmena Srbije i Mađarske je u prvih devet meseci dostigla gotovo 1,3 milijarde evra, rekao je Trivunac na poslovnom forumu na kome učestvuje oko 110 srpskih i mađarskih kompanija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u okviru desetog zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju dve zemlje, i izrazio očekivanje da će do kraja 2019. dostići rekordne dve milijarde evra.

Istakao je da dobre političke odnose prati i privredna saradnja koja ide uzlaznom putanjom.

"Prostor za unapređenje saradnje najpre vidim u sektorima automobilske, građevinske, metalske i prehrambene industrije, zatim u energetici, informaciono-komunikacionim tehnologijama", rekao je Trivunac, koji mogućnost za bolju saradnju vidi, takođe, i kroz udruživanje srpskih i mađarskih kompanija i zajednički plasman na trećim tržištima.

Izrazio je zadovoljstvo što su obe vlade i privrednici spremni da intenziviraju dijaloge u cilju što bolje saradnje.

Trivunac je kazao da mu je čast što predvodi državno-privrednu delegaciju koja će tokom dva dana, na različitim nivoima, razgovarati o unapređenju privredne i ukupne saradnje Srbije i Mađarske.

On je naglasio da su odnosi Srbije i Mađarske na istorijski najvišem nivou. Prema njegovim rečima, Mađarska je jedan od iskrenih prijatelja Srbije i u prethodnim godinama jedan od stubova podrške na našem putu ka EU, čemu naročito doprinose prijateljski odnosi predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana.

"Dobre političke odnose prati i privredna saradnja koja ide uzlaznom putanjom. U Srbiji su registrovana 663 privredna društva čiji su osnivači Mađari, ali taj broj može da bude i veći. Uveren sam da će vam pozitivna iskustva preneti mađarske kompanije koje već godinama posluju u Srbiji", poručio je Trivunac.

Da je naša privredna saradnja razvijena, kaže, pokazuje i podatak da je spoljnotrgovinska razmena od 2012. godine gotovo duplirana, a da je u prošloj godini premašila iznos od 1,7 milijardi evra.

"U ovoj godini očekujem da će dostići iznos od oko dve milijarde evra, budući da je u prvih devet meseci spoljnotrgovinska razmena Srbije i Mađarske dostigla gotovo 1,3 milijarde evra".

Kako je naveo, po obimu razmene, Mađarska je godinama u "klubu najvećih trgovinskih partnera Srbije", u prvih 10 zemalja.

"Ne samo da Srbija ima kvalifikovanu radnu snagu, već ulažemo stalne napore kako bi dalje unapredili poslovnu klimu. Činjenica je da smo u 2018. ostvarili ukupan priliv direktnih investicija od rekordnih 3,5 milijardi evra. To je više nego što su ostvarile sve zemlje Zapadnog Balkana zajedno", kazao je Trivunac.

Podaci za ovu godinu govore da bi, kako je naveo, po tom osnovu mogli da oborimo još jedan rekord, jer se za prvih šest meseci u Srbiju već slilo oko dve milijarde evra investicija, što je za trećinu više nego u istom periodu prošle godine.

"Još jedna dobra vest stigla je nedavno, kada je objavljena Duing biznis lista Svetske banke, na kojoj smo napredovali za četiri pozicije. Prema lakoći poslovanja, zauzeli smo 44. mesto od 190 rangiranih zemalja sveta. Naš cilj je mnogo ambiciozniji - želimo da uđemo u top 10 zemalja sveta sa najboljim poslovnim okruženjem, i to je ono na čemu ceo tim Vlade Srbije radi. Takođe, imamo i ono što je investitorima od izuzetnog značaja - političku i ekonomsku stabilnost".

Zahvaljujući hrabrim reformskim potezima i značajnim promenama investicionog okvira, Srbija je danas dobro mesto za razvoj biznisa, puna prilika i mogućnosti, poručio je Trivunac.

To potvrđduje i makroekonomska slika Srbije, dodao je on. Procena privrednog rasta Srbije za 2019. godinu iznosi oko 3,5 odsto, a u narednim godinama očekuje se da rast srpske privrede bude oko četiri odsto.

"Stopu nezaposlenosti smo, sa 26 odsto koliko je iznosila pre nekoliko godina, smanjili na 10,3 odsto. Naši napori su usmereni ka tome da stopu nezaposlenosti svedemo na jednocifren broj, što bi moglo da se dogodi već do kraja ove godine. Takođe, ove godine smo, prvi put nakon pet godina, imali rebalans budžeta. Višak novca smo uložili u veće kapitalne investicije, povećanje plata u javnom sektoru i jednokratnu pomoć penzionerima", zaključio je Trivunac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas zaseda komisija za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske

Izvor: B92, 12.Nov.2019

Budimpešta -- Deseto zasedanje Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske biće održano danas u Budimpešti...Sednicom će kopredsedavati ministar privrede Goran Knežević i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto...Danas će se kopredsedavajući Zajedničke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.