Zarada Gugla skočila 60 procenata

Izvor: B92, 13.Apr.2012, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarada Gugla skočila 60 procenata

Internet gigant Gugl je objavio snažan skok dobiti i prodaje. Dobit je bila 2,89 milijarde, dok je prihod u prvom kvartalu oko deset milijardi dolara.

Neto dobit u prva tri meseca od 2,89 milijardi dolara predstavlja porast od 60 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Guglovi prihodi su u istom razdoblju premašili 10 milijardi, što je rast od 24 odsto, a više od polovine stiglo je sa tržišta izvan Sjedinjenih Država.

Kompanija je najavila i udvostručavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broja deonica, tako što će podeliti svaku deonicu na dve. Vlasnik svake postojeće deonice dobiće još jednu novu deonicu bez glasačkog prava.

Iz Gugla kažu da je njihov Upravni odbor jednoglasno prihvatio predlog, čija je svrha "očuvanje korporativne strukture koja će Guglu omogućiti da ostane fokusiran na dugi rok".

"Svesni smo da neki ljudi, naročito oni koji se protive ovoj strukturi od početka, neće podržati ovu promenu – razumemo da su druge kompanije bile vrlo uspešne sa tradicionalnijim modelima upravljanja", napisali su suosnivači Gugla Lari Pejdž i Sergej Brin u pismu upućenom investitorima.

Oni navode da su, ipak, "odlučili da je zadržavanje ovog pristupa orijentisanog na osnivače, u najboljem interesu za Gugl, naše deoničare i naše korisnike".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.