Zar nama da smanje ocenu? Najbezbednijoj naciji na planeti? Smešno i nebitno

Izvor: B92, 03.Avg.2023, 10:42

"Zar nama da smanje ocenu? Najbezbednijoj naciji na planeti? Smešno i nebitno"

Smanjenje dugoročnog kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država od Fič rejtinga u suštini nije važno, rekao je izvršni direktor J P Morgan Čejsa Džejmi Dajmon.

"To zapravo i nije toliko važno" jer tržište, a ne rejting agencije, određuje troškove pozajmljivanja, rekao je Dajmon.

Ipak, "smešno" je da druge zemlje imaju viši kreditni rejting od SAD kada zavise od stabilnosti koju stvaraju SAD i njihova vojska, dodao je.

"Pomalo je smešno da oni budu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trostruki A, a ne Amerika", rekao je Dajmon. "To je još uvek najprosperitetnija nacija na planeti, to je najbezbednija nacija na planeti."

Fič je u utorak snizio rejting zemlje na AA+ s AAA, ukazujući na "očekivano fiskalno pogoršanje tokom sledeće tri godine", eroziju upravljanja i rastuće opšt zaduženje.

Agencija je stavila američki rejting pod nadzor u maju nakon što su se članovi Kongresa posvađali oko podizanja gornje granice duga i doveli zemlju do gotovo neizvršene obveze, prenosi Seebiz.

"Trebalo bi da se rešimo gornje granice duga", rekao je Dajmon. “Koriste ga obe strane na načine koji seju nesigurnost na tržištima", rekao je.

U opsežnom intervjuu, Dajmon se dotakao tema uključujući veštačku inteligenciju, američku ekonomiju, regulaciju banaka i geopolitiku.

Rekao je da tehnologija veštačke inteligencije poput ChatGPT-a "može promeniti igru" i verovatno pomoći budućim generacijama da žive duže, bolje.

"To treba učiniti kako treba", dodao je Dajmon. "Brinem se zbog toga jer će ga i negativci koristiti."

Američku ekonomiju, kazao je, podržava potrošačka i poslovna snaga, niska nezaposlenost i zdrav bilans.

"Prilično je dobro, čak i ako uđemo u recesiju", rekao je on. "Deo olujnog oblaka još je tu", dodao je, sugerišući na prošlogodišnje upozorenje o ekonomiji.

Ono što najviše zabrinjava Dajmona jesu geopolitički rizici stvoreni ratom u Ukrajini i nastojanjem Federalnih rezervi da obuzda svoj bilans, što je poznato kao kvantitativno stezanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Smanjenje rejtinga SAD je smešno i nebitno"

Izvor: Kamatica.com, 03.Avg.2023

Smanjenje dugoročnog kreditnog rejtinga Sjedinjenih Država  do strane Fitch Ratingsa na kraju nije važno, rekao je izvršni direktor JPMorgan Chase, Džejmi Dajmon..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.