Zapretili vladi zbog vrtoglavog rasta cene omiljene namirnice: Ne dođe li do pada...

Izvor: B92, 14.Maj.2023, 09:58

Zapretili vladi zbog vrtoglavog rasta cene omiljene namirnice: "Ne dođe li do pada..."

Na podsticaj Vlade u Italiji je ovih dana održan krizni sastanak o razlozima koji stoje iza snažnog rasta cena testenine.

U martu je bila 17,5 posto skuplja nego godinu pre, a u aprilu neznatno manje, 16,5 posto, što znači da cene testenine već dva meseca rastu dvostruko brže od ukupne inflacije od 8,8 posto, uprkos padu cene pšenice. Javnost je ostala zbunjena i zabrinuta zbog mogućih tržišnih špekulacija na štetu potrošača.

Komisija u kojoj su vladini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvaničnici, proizvođači, distributeri i udruženja potrošača zaključila je kako u nadolazećim mesecima ipak očekuje smirivanje situacije.

"Poslednja istraživanja već pokazuju prve, iako slabe, znakove pada cena, što upućuje da bi cena testenine mogla značajno pasti u nadolazećim mesecima", stoji u vladinom saopštenju.

Ujedno obećava da će nastaviti pomno da prati tržište kako bi zaštitili potrošače i osigurali da se pad troškova energije i sirovina, kao što je pšenica, odražavaju na maloprodajnu cenu testenine. Proizvođači su pružili garancije da su povećanja cena testenine samo privremena, pri čemu visoke cene pripisuju zalihama stvorenim kada je cena sirovina bila viša.

Tako su se italijanske vlasti, navodi Fajnenšel tajms, suzdržale od ograničavanja cena testenine, što su tražili predstavnici pojedinih udruženja.

Uverile su potrošače da će se tržište prilagoditi, s obzirom na to da cene energenata padaju, a takav trend imaju i cene sirovina poput pšenice i brašna.

"Ne želimo da izazovemo kontroverze, ali moramo biti transparentni za dobrobit potrošača", kazao je Adolfo Urso, ministar preduzetništva, objašnjavajući da je do naglog povećanja cena došlo zbog toga što su proizvođači i distributeri prodavali testeninu koja je nastala u vreme kada su troškovi sirovina i energenata bili veći, prenosi seebiz.

Udruženja potrošača, međutim, ostala su nezadovoljna ishodom sastanka, a Nacionalni savez potrošača opisao ga je kao "promašaj". Predsednik saveza Furio Truci zapretio je bojkotom: ne dođe li do oštrog pada cene testenine, kazao je, potrošači neće kupovati testeninu 15 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.