Zaplovili prvi teretni brodovi na vetar VIDEO

Izvor: B92, 23.Avg.2023, 13:06

Zaplovili prvi teretni brodovi na vetar VIDEO

Kako stručnjaci kažu, energija vetra je obećavajuće područje za istraživanje.

Brodarska industrija pokušava da smanji procenjenih 837 miliona tona ugljen-dioksida koje proizvodi svake godine.

Teretni brodovi na vetar su grdosije opremljene ogromnim jedrima britanskog dizajna koja bi mogla biti budućnost pomorske industrije. Jedra WindWings dizajnirana su tako da se smanji potrošnja goriva, a samim tim i karbonski otisak.

Prema procenama, pomorska industrija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je odgovorna za gotovo 2,1 posto ukupnih globalnih emisija ugljen-dioksida, stoga bi ovo otkriće tu industriju moglo da učini zelenijom, prenosi Green.hr.

Prvo putovanje broda Pyxis Ocean, od Kine do Brazila, pružiće prvi test WindWingsa u stvarnom svetu – i priliku za procenu može li povratak tradicionalnom načinu pokretanja brodova biti put napred za kretanje tereta na moru, prenosi BBC.

Kako bi bila izdržljivija, posebna jedra izrađena su od istog materijala kao i vetroturbine. Kada je brod usidren u luci ona su zatvorena, a na moru su otvorena s punom širinom od čak 37,5 metara.

Na taj način, omogućavanjem brodu da ga nosi vetar, umesto da se oslanja isključivo na svoj motor, moglo bi na kraju da smanji emisije teretnog broda za čak 30 posto.

Jan Djeleman, predsednik Cargill Ocean Transportationa, rekao je da je industrija na “putovanju ka dekarbonizaciji”. Ipak, priznao je da “nema srebrnog metka” – ali je rekao da ova tehnologija pokazuje koliko se brzo stvari menjaju.

Procenjeno je da će Pyxis Oceanu trebati šest nedelja da stigne do odredišta – ali tehnologija koju koristi potiče iz nečeg što je mnogo brže. Razvila ga je britanska kompanija BAR Technologies, koja je nastala iz ekipe Sir Bena Ainslieja 2017. na America’s Cupu, takmičenju koje se ponekad naziva ‘Formulom 1 mora’.

“Ovo je jedan od najsporijih projekata koje smo radili, ali bez sumnje s najvećim uticajem na planetu”, rekao je za BBC vođa projekta Džon Kuper.

Smatra da će ovo putovanje biti prekretnica za pomorstvo

"Predviđam da će do 2025. polovina novoizgrađenih brodova biti naručena s pogonom na vetar", rekao je.

"Razlog zbog kojeg sam tako uveren je naša ušteda – jedna i po tona goriva dnevno. Stavite četiri krila na brod, to je šest tona ušteđenog goriva, to je 20 tona ušteđenog ugljen-dioksida – dnevno, brojke su ogromne", dodao je Kuper.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.