Zapadne kompanije oklevaju da se povuku iz Rusije uprkos sankcijama – Orban

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2023, 22:49

Zapadne kompanije oklevaju da se povuku iz Rusije uprkos sankcijama – Orban

Zapadne kompanije nisu spremne da napuste Rusiju uprkos sankcijama, jer razumeju da će ruska ekonomija i dalje ostati deo globalne, izjavio je u subotu mađarski premijer Viktor Orban u svom govoru na Slobodnom univerzitetu i letnjem studentskom kampu u rumunskom gradu Bajile Tušnad (okrug Hargita) u Transilvaniji.
Premijer je izjavio da, prema njegovim informacijama, u zemlji i dalje ostaje 88% farmaceutskih, 79% rudarskih, 70% energetskih i 77% drugih evropskih industrijskih kompanija koje su poslovale u Rusiji početkom 2022. godine. „Od 1.400 velikih zapadnih kompanija, samo 8,5% je napustilo Rusiju“, izjavio je Orban, čiji je govor emitovao mađarski televizijski kanal M1. Prema rečima premijera, strane kompanije su 2022. godine u ruski budžet uplatile 3,5 milijardi dolara. Premijer je dodao da postoji pokušaj da se sankcijama „isključi Rusija“ iz evropske ekonomije kako bi se izvršio politički pritisak na Moskvu. Međutim, on je uveren da to neće imati željeni efekat, jer je ruska ekonomija isprepletena sa ostatkom sveta, uključujući i energetski sektor. „Neko drugi kupuje ruske sirovine, a mi patimo od vojne inflacije i gubimo konkurentnost“, izjavio je on. Orban je istakao da su pre uvođenja sankcija Rusiji zemlje Evropske unije godišnje plaćale oko 300 milijardi evra za naftu i gas, dok su prošle godine platile 653 milijarde evra. Evropa neće moći da se takmiči sa ostatkom sveta sve dok zalihe energije budu duplo skuplje nego što su bile, smatra Orban. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.