Zaostali i apatični

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Avg.2019, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaostali i apatični

KOLUMNA - Baza podataka o nejednakostima u svijetu pri Pariškoj ekonomskoj školi demistificirala je ekonomiju u Hrvata.

Godinama se izvlačilo na rat, no realni podaci otkrivaju konačnu istinu: jednostavno, imamo lošu gospodarsku politiku, loše političare, monetarnu politiku...stagniramo već petnaest godina. Sve nam je loše. Od rata pa do današnjih dana upali smo u ideološku zamku političkih manipulatora. Mnogi su s idealima odlazili u rat, no do '94. privatizacijama, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << muljažama, preprodajom nafte i trgovinom donacijama, ratni profiteri dobili su politički i gospodarski zamah.

Progres na principu ''kuda idu divlje svinje'' jest začarani krug u kojem crna ekonomija egzistira kroz sve ratove na ovim prostorima. Vječno pitanje: ''Koja je vlast ikada bila poštena prema svom narodu?'' potvrđuje bolnu istinu svih sistema koji su eksperimentirali na ovim prostorima. Istina, mita i korupcije ima u cijeloj EU, no ta korupcija ne zaustavlja napredak država. Bivše socijalističke države, jednako kao i mi, stagnirale su početkom devedesetih. Gdje su one sada? Poljska, Češka, Slovačka pa i Mađarska, Rumunjska i Bugarska?

Izvlačimo se na rat, pa na to da su drugi ušli prije u EU, pa recesija. Uvijek imamo opravdanje za neuspjeh. Na kraju će za hrvatsko gospodarstvo krivci biti nogometni suci ili El Ninjo. Naravno da nam je teško priznati da smo narod koji radije rasprčka i rasproda sve nego što stvara. Pa i te silne milijarde koje smo povukli za investicije velikim dijelom nisu došle u proizvodnju i izvoz, kao u drugim zemljama, nego ponajprije u kupnju banaka, trgovinu i komunikacije. Mi nemamo ideje. Bezidejna vlada desetljećima se izvlačila na turizam i uslužne djelatnosti. Nedavni porast javnog duga ukazuje na to da je ponovno krenulo krpanje gladnog krokodila u javnom sektoru. Izvlačit će se kosturi ustaša i partizana, a jesen će jedino biti inventivna po tome što će se tražiti nova opravdanja za neuspjeh.

I dok Orban ulaže silne novce u osječki stadion (otkud mu interes zaključite sami) kod nas se odbijaju silne kineske investicije i druga ulaganja koja bi pokrenula proizvodnju i otvorila nova radna mjesta. Zašto bi stvarali kad možemo još rasprodavati državnu imovinu te prirodne resurse od opće važnosti koje se ustupaju budzašto kao da su privatna prćija? Narod neka šuti. Njega se ništa ne pita.

Jednostavno, građani sliče na idiote sitnog zuba koji već tri desetljeća nijemo i apatično promatraju uništavanje Hrvatske dok im se pred očima maše slikovnicom o bogatoj Švicarskoj. Podsjeća me to na bajke koje prepričavaju djeca u apokaliptičnom ''Pobješnjelom Maxu.'' Njihovim bajkama mogu povjerovati još tek djeca. Pariški podaci nisu samo pljuska svim dosadašnjim vladama. Oni su grubo otrežnjenje ovom naivnom narodu koji čeka Godota na vlasti. Nažalost, već godinama pišemo o tome da se sporo razvijamo i to na inerciji stranih, sporadičnih ulaganja.

Na domaćem terenu smo poput naših stadiona, devastirani, jadni, nikakvi. Ne našom zaslugom već šutnjom i izborom. Ako niste vjerovali nama, a nitko nije prorok u svom selu, onda se nadamo da će vam neovisni istražitelji otvoriti oči.

Vjerujem da će naš ''Potemkin'' s Markova trga izmisliti svoje ''egzaktno'' opravdanje na ove razočaravajuće rezultate. Dignut će se, nakratko, prašina, a onda ćemo se prepustiti zabavi uz ''Ples sa zvijezdama'' i koju utakmicu dok nam se prodaju muda pod bubrege. Još kratko, jer će, kad sve rasprodaju, prodati i nas.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.