Zaokret Nemaca: Najčistije ne koristimo

Izvor: B92, 15.Maj.2016, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaokret Nemaca: Najčistije ne koristimo

Berlin -- Nemačka će "ubrizgati" 17 milijardi evra u programe namenjene uštedi električne energije, u sklopu prelaska na obnovljive izvore energije.

Novi paket programa podrazumeva subvencije za bolju izolaciju objekata, državnu pomoć za istraživanja u oblasti energetske efikasnosti i za instalacije pametnih električnih brojila, prenosi agencija Frans pres.

"Najčistija i najjeftinija energija je ona koju ne koristimo", izjavio je nemački ministar ekonomije Zigmar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gabrijel tokom predstavljanja ovih programa.

Nemačka je u 2011. godini odlučila da do 2022. godine "stavi tačku" na proizvodnju nuklearne energije, i da u ovom veku pređe na čistu energiju sa fosilnih goriva.

Cilj zvaničnog Berlina je da 80 odsto potreba za električnom energijom do 2050. godine pokriva energijom dobiljenom iz obnovljivih izvora, kao što su vetar, sunce i biogas, koji trenutno generišu četvrtinu energije.

Smanjenje potrošnje električne energije je ključni stub ovog plana, a cilj je da se korišćenje energije sa nivoa iz 2008. godine snizi za petinu do 2020. godine i za polovinu do 2050. godine.

U periodu od 2008. do 2014. godine, potrošnja električne energije u Nemačkoj je pala za preko osam odsto, ali je nemački ministar ekonomije poručio da moraju biti preduzeti dodatni napori, navodi AFP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.