Zamrznut trgovinski rat - eksplozija na berzama

Izvor: B92, 03.Dec.2018, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamrznut trgovinski rat - eksplozija na berzama

London -- Akcije rudarskih, automobilskih, tehnoloških i naftnih kompanija su uzletele, čime su doprinele snažnom rastu ključnih evropskih indeksa.

Optimizam na berzama dolazi nakon što su lideri SAD i Kine dogovorili privremeno primirje u tekućem trgovinskom ratu.

Nemački indeks DAKS prednjačio je rastom od 2,5 odsto, dostigavši najveći nivo od 14. novembra, dok je panevropski indeks STOKS 600 skočio za 1,9 odsto, i na putu je da ostvari najveći dnevni rast >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u osam meseci, prenosi Rojters.

Akcije finansijskih institucija su takođe pružile najveći podsticaj evropskim indeksima, pri čemu su u najvećoj meri porasle akcije banke HSBC, koja je u velikoj meri izložena Kini.

Kreditori iz čitave Evrope pozdravili su primirje u trgovinskom ratu dve najveće svetske sile, koji je prethodno nagrizao perspektive svetskog ekonomskog rasta.

Akcije rudarskih kompanija, kao što su Antofagasta, Anglo Amerikan i Glenkor, bile su među najvećim dobitnicama, budući da su ostvarile rast od 6,1 odsto do 6,9 procenata.

Deonice automobilskih kompanija, koje su bile pod strahom od rastućih tarifa, porasle su za 4,2 odsto, nakon što je američki predsednik Donald Tramp rekao da je Kina pristala da "smanji i ukine" carine na automobile proizvedene u SAD.

Akcije naftnog sektora porasle su za 2,6 odsto, jer su cene nafte skočile na vest o dogovoru SAD i Kine.

SAD i Kina postigle su tokom proteklog vikenda dogovor u trgovinskom sporu, a prema kojem će u narednih 90 dana biti obustavljeni američki planovi o podizanju tarifa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.