Zakon štiti klijente

Izvor: Politika, 30.Mar.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon štiti klijente

U Srbiji je pre nekoliko dana prvi put doneta presuda u korist klijenta u sporu s bankom

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga ne samo da će građane sačuvati od samovolje banaka, već će smanjiti i posao sudovima kod kojih nezadovoljni klijenti uveliko traže zaštitu. Naime, Zakon, koji je stupio na snagu početkom decembra prošle godine i koji kao svi zakoni važe ubuduće i nema retroaktivno dejstvo, dao je mogućnost Narodnoj banci Srbije da u propisanim slučajevima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << centralna monetarna institucija može da naloži banci da otkloni utvrđenu nezakonitost i da joj istovremeno izrekne novčanu kaznu.

U Srbiji je pre nekoliko dana prvi put doneta presuda u korist klijenta u sporu s bankom. Naime, Klijent KBC banke koji je imao stambeni kredit u švajcarskim francima dobio je prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da je po Zakonu o obligacionim odnosima ništava odredba ugovora u kojoj banka može da menja kamatnu stopu u skladu sa promenama poslovne politike banke, a banka je u ovom slučaju podigla maržu sa jedan na 3,5 odsto. Ukoliko, po žalbi banke, identično bude i mišljenje višeg suda, banka će morati da plati svu razliku koju je protivzakonito prisvojila, uvećanu za zateznu kamatu.

I to nije jedinstven slučaj da se protiv banaka vode sudski sporovi pa neće biti iznenađenja ukoliko bude još ovakvih presuda. Narodna banka je do sada posredovala u rešavanju sporova između banaka i njihovih klijenata, međutim oni nemaju podatke da li su svi slučajevi, koji nisu kod njih pozitivno rešeni, završili na sudu.

Da je Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga ranije donet, u pomenutom slučaju, nezadovoljni klijent ne bi morao na sud, već bi centralna banka naložila poštovanje ugovora. U Zakonu, naime, piše, da novčana kazna za banku sledi upravo ukoliko ugovori sadrže upućujuću normu na poslovnu politiku, ako se banka ne pridržava ugovorenih uslova, ako ne pribavi pismenu saglasnost za izmenu obaveznih elemenata ugovora, ako ne primeni zvanični srednji kurs pri odobravanju kredita ili lizinga indeksiranog u stranoj valuti, odnosno pri njihovoj otplati…

U slučaju da i posle stupanja na snagu Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga neko ima primedbe na ponašanje banke procedura postupanja po prigovoru je gotovo ista u odnosu na ranije. Procedura nalaže da klijent prvo podnese pismeni prigovor banci koja je dužna da u roku od 30 dana odgovori. Sledeći korak je obraćanje Centru za zaštitu korisnika finansijskih usluga Narodne banke Srbije. Rok za postupanje Narodne banke Srbije po prijemu obaveštenja korisnika o prigovoru na rad banke ili davaoca lizinga nešto je duži nego ranije i iznosi osam dana od dana prijema obaveštenja korisnika. Inače, banka ima rok da za osam dana obavesti NBS o svom stavu. U slučaju da banka prekrši zakon, NBS donosi rešenje kojim se nalaže otklanjanje nepravilnosti i dostavljanje dokaza o tome. Banci se može izreći i kazna od pola miliona do 800.000 dinara.

J. Rabrenović

-----------------------------------------------------------

Kurs za otplatu

Sugrađanin N. B. nema sreću da mu ni sud ni Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga mogu isprave nepravdu za koju tvrdi da mu je banka pričinila. On je prilikom uzimanja stambenog kredita ugovorio da se rata otplaćuje po prodajnom kursu banke. S obzirom na to da je ovo veoma visok kurs on se ponadao da i na njegov kredit može da se primeni član 34. Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kojim je propisana obaveza banke da pri odobravanju kredita indeksiranog u stranoj valuti primenjuje zvanični srednji kurs koji se primenjuje i pri otplati kredita. Međutim, ovaj član zakona ima pravno dejstvo tek od početka primene prošlog decembra i važi za ugovore zaključene posle dana početka primene Zakona. S obzirom na to da ugovorena odredba nije neprecizna ni neodrediva on mora da nastavi da izmiruje svoje obaveze onako kako je ugovorom predviđeno, a mogućnost otplate rata po zvaničnom srednjem kursu postoji, ukoliko se sa tim saglasi i banka i to zaključivanjem aneksa ugovora.

objavljeno: 31.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.