Zajednički granični prelazi - ušteda za region 800 miliona evra?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2020, 18:22

Zajednički granični prelazi - ušteda za region 800 miliona evra?

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je da bi veći broj zajedničkih graničnih prelaza doneo regionu Zapadnog Balkana uštedu od 800 miliona evra godišnje.

"Ako bismo imali više zajedničkih graničnih prelaza i ako bi oni radili 24 sata sedam dana nedeljno, uz svu važeću regulativu, pojednostavljene fitosanitarne procedure i lakše carinske propise, tada bismo, kao region, godišnje štedeli 800 miliona evra", rekla je Bregu na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za medije na graničnom prelazu Tabanovci između Srbije i Severne Makedonije.

Dodala je da je RCC, zajedno sa Sekretarijatom transportne zajednice, CEFTA, Evropskom komisijom i šest ekonomija Zapadnog Balkana, pokrenuo uspostavljanje zelenih koridora tokom blokade izazvane pandemijom Kovid-19, čime je omogućen nesmetan protok robe i lekova u regionu, objavljeno je na veb sajtu RCC-a.

"Kada smo krenuli, granicu je prelazilo 2.000 kamiona dnevno, čekajući dugo u kolonama na graničnim prelazima, čak i do 20 sati. Ne treba zaboraviti da bi, ako vozač kamiona gubi toliko vremena, on 80 posto svog života proveo na graničnim prelazima. To ima i ekonomske posledice, jer se svakog minuta kada vozač kamiona kasni, gubi dva evra. Napravite računicu koliko gubimo kao region', poručila je Bregu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.