Zajednička borba protiv šverca duvana u pet država Zapadnog Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2019, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajednička borba protiv šverca duvana u pet država Zapadnog Balkana

Istraživanjem, obrazovanjem i podizanjem svesti, Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda u saradnji sa Centrom za demokratiju i ljudska prava CEDEM iz Podgorice bori se protiv ilegalne trgovine duvanom putem projekta, koji će biti realizovan u naredne dve godine.

Istraživački deo projekta biće sproveden u pet država na Zapadnom Balkanu, jer, kako je istaknuto na konferenciji za medije, problem ilegalne trgovine duvanom nije karakterističan samo za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbiju.

"Ono što nas najviše zanima, u istraživačkim procedurama, to je da u najprostijem smislu vidimo kako ta oblast funkcioniše. Kako funkcioniše u Srbiji, kako funkcioniše u drugim zemljama sa kojima se Srbija graniči i da utvrdimo neke moguće mehanizme, kako mi to kažemo obrasce, i faktore koji na određeni način generišu ovo nepoželjno ponašanje", kaže prof. dr Miloš Bešlić, rukovodilac projektnih istraživanja CEDEM.

Plan je da se uključe predstavnici carinske, policijske i poreske uprave, mediji, stručnjaci, predstavnici nevladinih organizacija, kao i da kroz trening programe prođe minimum 100 ljudi.

"Ono na čemu ćemo takođe da radimo, to je jedna kampanja koja ima za cilj da se podigne svest prvenstveno o značaju i efektima koje proizvodi ilegalna trgovina, a zatim i da pokušamo da delujemo i na način da se smanjuje tolerancija društva prema navedenim oblicima kriminala", ističe Goran Lapčević, vođa projektnog tima.

Završetak projekta planiran je za sredinu 2021. godine, a finansira ga PMI IMPAKT - globalna inicijativa koju je pokrenula kompanija "Filip Moris".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.