Zahtevi na protestima su nerealni: To bi imalo nesagledive posledice

Izvor: B92, 18.Maj.2023, 17:51

Zahtevi na protestima su nerealni: "To bi imalo nesagledive posledice"

Predsednik Odbora za poljoprivredu šumarstvo Marijan Rističević osvrnuo se na proteste poljoprivrednika.

Govoreći za portal B92.net, Rističević navodi da su mnogi među ljudima koji se pojavljuju na protestima – političari.

"Ja sam učestvovao u razgovoru sa tim ljudima. U početku sam mislio da je to razgovor sa poljoprivrednicima, a onda sam shvatio da zapravo imam posla sa političkim predstavnicima", započinje Rističević.

"Među vođama tih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protesta imate čoveka koji radi u gradskoj upravi Novog Sada i to za regulaciju saobraćaja. Tu su bili i predstavnici takozvane "Zelene" koalicije. Tu su bili i brojni drugi predstavnici brojnih drugih političkih partija, koje sam prepoznao a mene to, zaista, ne interesuje", navodi predsednik odbora za poljoprivredu.

Kako kaže, očekivanja koja imaju su – nerealna.

"Zahtevi su im nesprovodivi. Mi živimo u demokratiji, u državi sa tržišnom ekonomijom. Ako neko traži da bude garantovana cena, onda to više nije tržišna ekonomija. Ja sam tražio da mi navedu primer, u kojoj to zemlji ima, da država garantuje otkupnu cenu proizvoda", rekao je Rističević za portal B92.net.

Kako kaže, sprovođenje zahteva iznesenih na protestu imalo bi nesagledive posledice po srpsku privredu.

"Kad bi mogli da ispunimo njihove zahteve, to bi sve građane Srbije koštalo preko milijardu, dovelo bi do povećanja cena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 30 odsto, što znači da bi kupovna moć građana opala, a sve to bi rezultiralo u određenim viškovima. U prevodu, neki zahtevi su protiv njih samih", ističe Rističević i dodaje da odredena rešenja, ipak, postoje.

"Mi moramo da razmislimo o podržavanju malih poljoprivrednih gazdinstava, kojih ima na stotine hiljada. Oni su nam veoma bitni, i njima moramo da damo veliku podršku, kako bi zadržali stanovništvo na toj teritoriji, jer oni su čuvari zemlje", završava Marijan Rističević razgovor sa portalom B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.